Почалось виведення нікчемних російських «миротворців» із Нагірного Карабаху

У кремлі підтвердили початок виведення «російських миротворчих сил» із Нагірного Карабаху.

Про це заявив речник президента рф дмитро пєсков, цитує «Интерфакс».

Перед цим азербайджанські ЗМІ повідомляли, що перший склад та військова техніка «миротворчого» контингенту залишили територію храму Худаванг у Кельбаджарському районі.

Солдати рф перебували в Карабаху на підставі тристоронньої угоди між Азербайджаном, Вірменією та росією, підписаної 10 листопада 2020 року. Згідно з домовленостями, «миротворці» мали дислокуватись у регіоні до 2025 року.

Як зазначається, до складу контингенту входили 1960 військовослужбовців, оснащених стрілецькою зброєю, 90 бронетранспортерів та 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки.

Що передувало

У 2020 році через військові успіхи Азербайджану в Карабаху влада Вірменії змушена була погодитись на невигідну угоду, яка, серед іншого, передбачає, що Єреван має віддати Азербайджану фактично весь так званий пояс безпеки — це райони Азербайджану, захоплені вірменами під час попередньої війни. Вони мали забезпечувати безпеку власне самої невизнаної «Нагірно-Карабаської Республіки».

Ті райони НКР, які Баку вже зайняло, залишалися під контролем Азербайджану. Крім припинення вогню, країни домовилися про те, що в Нагірному Карабаху щонайменше на 5 років розташуються російські «миротворці», натомість Вірменія свої сили виведе.

А вже у вересні 2023 року Міноборони Азербайджану оголосило про проведення «локальних антитерористичних заходів» у Нагірному Карабаху після заяв про провокації з боку вірменських сил.

Зрештою, невизнана «Нагірно-Карабаська Республіка» 20 вересня погодилася на умови Азербайджану: бойові дії мають припинитися, також ідеться про повне роззброєння армії Карабаху та виведення важкої техніки з території невизнаної республіки.

Увечері 20 вересня президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про завершення «антитерористичних заходів» у Нагірному Карабасі. За його словами, країна за один день виконала всі поставлені завдання й відновила територіальну цілісність. // hromadske

You may also like...