НБУ прийняв рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати банк «Національні інвестиції»

Національний банк України за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийняв постанову № 853 від 01 грудня 2015 року про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "Банк "Національні інвестиції" та постанову № 856 від 03 грудня 2015 року про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Унікомбанк".

АТ "Банк "Національні інвестиції" визнаний проблемним у вересні 2015 року через допущення зменшення на 5 і більше відсотків значення нормативу миттєвої ліквідності (Н4) п’ять і більше разів протягом вересня 2015 року. Після віднесення АТ "Банк "Національні інвестиції" до категорії проблемних було встановлено факти невідображення ним у бухгалтерському обліку документів клієнтів, що не виконані у встановлений законодавством строк. Через відсутність коштів банк не виконував своєчасно та в повному обсязі законні вимоги вкладників та інших кредиторів.

Тобто всупереч вимогам статті 58 Закону України "Про банки і банківську діяльність", якою встановлено обов’язок власників істотної участі в банку вживати своєчасних заходів для запобігання настанню неплатоспроможності банку, у банку не було вжито своєчасних заходів з достатньої фінансової підтримки АТ "Банк "Національні інвестиції".

Ураховуючи викладене, з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів Правління Національного банку було зобов’язане 17 вересня 2015 року прийняти рішення про віднесення АТ "Банк "Національні інвестиції" до категорії неплатоспроможних.

ПАТ "Унікомбанк” визнано проблемним 06 жовтня 2015 року. Водночас власники банку не вживали жодних заходів для підтримки його ліквідності, покращення фінансового стану та усунення порушень нормативно-правових актів Національного банку.

Через повну втрату ліквідності, з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів Правління Національного банку було зобов’язане 15 жовтня 2015 року прийняти рішення про віднесення ПАТ "Унікомбанк" до категорії неплатоспроможних (постанова № 704).

На виконання вимог статті 34 розділу VII Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб наступного робочого дня запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду для її здійснення.

НБУ

You may also like...