Ми самі провокуємо злочинця

Зникнення речей і обкрадання квартир, стало все частішим в літню пору. Передусім відвідування домогосподарств своїх сусідів, які не замикаючи двері, провокують такі пропажі. Або ж розігруються й інші сценарії, коли зловмисники вдираються в помешкання людей. Спочатку вивідують квартири, де відсутні господарі, якщо ж трапляється, що власники вдома, злодії вибачаються, буцімто помилилися поверхами. Байдужість та необачність може коштувати втрати власного майна.

Так, жителька Конотопського району залишилася без ноутбука. Перебуваючи на робочому місті, а саме в магазині, жінка не зачинила двері до кабінету, де стояв комп’ютер. Збиток склав 5000 грн.

Більш масштабніші викрадення відбулися у Ямпільскому та Роменському районах. Пенсіонерка вирішила відійти від стандартних схованок грошей на кшталт, книги, зливні бачки та постільна білизна. Свої заощаджені 11 тисяч гривень старенька зберігала у трьох літровій банці серед консервації під столом. Така консервація одразу привернула увагу злодіїв. До того ж зникнення грошей пенсіонерка помітила не одразу.

Водночас автовласникам слід пам’ятати, що незакриті вікна і двері провокують злочинців на крадіжку. Так сталося і з мешканцем м.Ромни, який залишив двері свого авто відчиненими поки вивантажував товар для магазину. Здобиччю зловмисника, спровокованого такою байдужістю водія, стала чималенька сума коштів 10 тисяч гривень. 

Спокушають зловмисників і виставленні в під’їзді коробки від дорогої щойно придбаної побутової техніки. Часто необхідну інформацію крадії як правило, здобувають від дітей та родичів, які можуть охоче нею поділитися з незнайомцями у ліфті або на дитячих майданчиках про покупки родини та плани на відпустку.

Не спокушайте та не провокуйте зловмисників. Дотримуйтеся правил безпеки, а саме

 –    під час відпустки попросити вахтерів перевіряти цілісність замків вхідних дверей;

 –    домовитися з сусідами про регулярну виїмку пошти зі скриньки і включення ввечері світла в квартирі;

 –     на підвіконнях першого поверху виставляти вази з квітами, різні скляні предмети, аби створити шум під час несанкціонованого відкриття вікна.

Пам’ятайте, що нехтування даними правилами може призвести до небажаних наслідків.

Рідель Вікторія, СЗГ ГУМВС України в Сумській області

You may also like...