За незаконне заволодіння землями громад Житомирщини площею 105 га судитимуть ОЗГ у складі п’яти посадовців

Житомирська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно організованої групи за фактом шахрайства, вчиненого в особливо великих розмірах, використання підроблених документів, зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги, службового підроблення, підкупу особи, яка надає публічні послуги (ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 365-2, ч. 1 ст. 366, 368-4 КК України).
Крім цього, директору агрофірми інкримінують незаконне зберігання зброї (ч. 1 ст. 263 КК України).

За даними слідства, у земельних оборудках задіяні директор і юрист агрофірми, начальник підрозділу із запобігання і виявлення корупції правоохоронного органу, суддя та держреєстратор.

Обвинувачені заявляли позови з неправдивими відомостями про визнання права власності на ділянки. Водночас видавали себе, родичів і знайомих за спадкоємців паїв або працівників соцсфери у селі. Також використовували невитребувані паї.

Достовірно знаючи, що позови містять неправдиву інформацію, суддя ухвалював неправомірні рішення.

На підставі таких рішень держреєстратор реєстрував право власності на землю за підконтрольними фігурантам підставними особами. Вони, у свою чергу, за винагороду передавали ділянки у власність директору, його родичам, або здавали агрофірмі в «оренду».

Установлено, що протягом травня 2022 – березня 2023 років за поданими учасниками ОЗГ позовами суд ухвалив більше 30 неправомірних рішень.

У такий спосіб обвинувачені незаконно набули право власності на 39 земельних ділянок, що у Житомирському районі. Загалом з володіння Чуднівської міської та Вільшанської ОТ громад вибуло 105 га землі вартістю 4,5 млн грн.

Наразі накладено арешт на майно фігурантів, а саме, 46 земельних ділянок, 2 будинки, 8 автомобілів, готівку у гривневому еквіваленті на суму понад 400 тис грн.

Також, за апеляційними скаргами прокуратури, скасовано усі неправомірні рішення суду про визнання за підставними особами права власності на землю.

Досудове розслідування проводив другий слідчий відділ (з дислокацією у м. Житомирі) Територіального управління ДБР, розташованого у м. Хмельницькому, оперативний супровід – УСБУ в області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури

You may also like...