Адвоката із Краматорська за передачу ворогу інформації про ЗСУ увʼязнили на 14 років

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області визнав мешканця Краматорська Донецької області винним у колабораціонізмі.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 2 серпня.

За матеріалами справи, з 27 березня по 30 березня 2023 року, будучи адвокатом Ради адвокатів Донецької області, обвинувачений у Telegram інформував представника збройних формувань держави-агресора про розташування Збройних сил України у Краматорську.

27 березня чоловік написав, де знаходяться три блокпости, на яких чергують українські військові, 29 березня про базування підрозділів ЗСУ в дитячому таборі, 30 березня про перебування військових в інтернаті.

За версією обвинувачення, співрозмовником обвинуваченого був співробітник ФСБ РФ, який бере участь в спецопераціях РФ на території Європи, у тому числі і проти України.

У судовому засіданні показання дав сторож школи, навпроти якої розташований військкомат. Одного дня він через вікно побачив, як підійшов якийсь чоловік, поставив свій пакет і читав вивіску на школі. Він хотів вийти і спитати, що він тут робить, але незнайомець його побачив, мовчки забрав свої речі і пішов. Чоловік був з вусами, вдягнутий у куртку, светр, вʼязану шапку. Потім у поліції йому показували фото, на яких він упізнав того чоловіка. Наразі він не може впевнено сказати, що це саме обвинувачений, він не може, оскільки пройшло багато часу.

Підсудний вину визнав частково та пояснив, що, дійсно, в месенджері Telegram писав про блок-пости в Краматорську. Переписку він вів із чоловіком, який знаходився на території Російської Федерації, про те, він є співробітником спецслужб РФ, начебто, не знав. Контакти співрозмовника йому дав друг, який раніше працював начальником слідчого відділу районного відділу внутрішніх справ Ленінського району міста Донецька, а потім переїхав до Москви. Росіянин цікавився інформацією про блокпости і він йому відповідав, що блокпостів багато по всьому місту. Коли той почав запитувати координати, то йому це не сподобалось і він припинив спілкування і заблокував контакт. У квітні 2023-го обвинувачений, нібито, зрозумів, що Telegram на його телефоні був зламаний і це робота спецслужб України. Інформація про блокпости відкрита, вони розташовані по всьому місту. Біля школи він ніколи не був. Контакти росіянин йому були потрібні для допомоги місцевим мешканцям, оскільки вся надія була тільки на тих, хто знаходиться в Росії. Обвинувачений вважає, що ворогом є той, хто вішає Геббельса і Бандеру на автомобіль. На його думку, доказів передачі інформації представнику держави-агресора немає, а тому такі дії мають бути кваліфіковані за ч. 2 ст. 114-2 ККУ.

Суд сприйняв версією захисту критично. Характер переписки прямо вказує на те, що співрозмовник займається збиранням інформації щодо місць розташування і дислокації військовослужбовців Сил оборони України, вказує на необхідність конспірації спілкування, а обвинувачений одразу погоджується та, серед іншого, зазначає про свої ідеологічні міркування, негативне ставлення до ЗСУ та наміри отримати російське громадянство. Обвинувачений, дійсно, в листуванні не вказував жодних координатів, проте повідомляв про розташування підрозділів Збройних Сил України на блокпостах та в інших місцях із зазначенням певних деталей і подробиць, які давали можливість ідентифікувати їх на місцевості. Характер і контекст листування дають можливість зробити однозначний висновок, що обвинувачений безумовно знав і розумів те, що особа під псевдонімом є представником збройного формування Російської Федерації.

Обвинувачений має свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю із 2012 року, вперше притягується до кримінальної відповідальності. Його засудили до 14 років позбавлення волі із забороною обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на такий же строк.

You may also like...