Шахрая, який обкрадав банкомати у Києві, ув’язнили на 5 років

Дніпровський райнний суд Києва визнав громадянина Польщі Марчіна Войтаса винним у шахрайстві, підробці платіжних карток і незаконному втручанні у роботу електронно-обчислювальних машин.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 28 серпня.

Восени 2020 року іноземець встановлював на банкомати в різних районах столиці скіммінгові пристрої для зчитування банківської інформації карток клієнтів і відеофіксації міні камерою чилових комбінацій (паролів).

Щоб уникнути викриття, чоловік знімав записану на банкоматі інформацію протягом 24 годин. На основі отриманих відомостей він підробляв картки і потім знімав через банкомати гроші, видаючи себе за реальних клієнтів «Приватбанку».

За останні два місяці перед затриманням Войтасу, за версією обвинувачення, вдалося привласнити більше 1 млн гривень. У чотирьох випадках кошти зняті не були, оскільки банківська система «ПриватБанку» виявила компроментацію карток і заблокувала їх, зберігши клієнтам 300 тисяч гривень.

28 листопада 2020 року о 6 ранку зловмисник підішов до банкомату «ПриватБанку» на вулиці Андрія Малишка і встановив зчитуючий пристрій і мініатюрну відеокамеру.

Наступного дня приблизно об 11:50 Войтас прийшов до банкомату і за допомогою кустарно виробленої пластини та пінцетів намагався зняти обладнання. Але був затриманий на гарячому працівниками поліції.

Як зʼясувалося, напередодні у поліцію про встановлення зчитуючого пристрою на банкомат повідомила аптека «Доброго дня», що знаходиться на відстані двох метрів.

Вранці 29 листопада поліціянти  півтора години спостерігали за банкоматом із відстані приблизно 10 метрів, щоб затримати злочинця. Працівники поліції мали при собі фотографії підозрюваного з попередніх банкоматів. Коли чоловіка затримали і змусили показати сумку, то всередині були інструменти та пристрої, які відносяться до скімінгу, а саме: щипці, металеві карточки, банківські картки без номерів.

Обладнання, зняте із банкомату

Як написано у вироку, Войтас діяв спільно з особами, матеріали щодо яких виділено в окреме кримінальне провадження та невстановленими досудовим розслідуванням особами.

У суді він на початку розгляду справи визнав вину частково, однак під час допиту скористався правом не давати показання, а в судових дебатах повідомив, що не визнає свою вину повністю. Водночас враховується його сприяння суду у розгляді справи шляхом забезпечення перекладача в судові засідання.

Суд звернув увагу на молодий вік і задовільний стан здоровʼя чоловіка. Обвинувачений не одружений, іноземець, офіційно не працює, раніше не судимий на території України.

Були враховані характеризуючі матеріали стосовно обвинуваченого, а саме, що він неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності в інших країнах.

У лютому 2020 року поліція Естонії порушила кримінальну справу стосовно Войтаса і оголосила його в розшук за шахрайство та підробку документів.

У минулому його також звинувачували в грабежах, шахрайстві та отриманні хабара.

У 2013-му Войтаса заарештували в Базелі, на кордоні з Францією, оскільки він мав підроблене болгарське посвідчення особи і так намагався нелегально вʼїхати до Швейцарії. Войтас був екстрадований до Німеччини на підставі ухвали суду Дрездена про затримання. У 2013 році він також був обʼєктом розслідування в Австрії.

У 2014 році місцевий суд Дрездена засудив Войтаса до 4 років 9 місяців тюремного увʼязнення за маніпуляції зі скіммінгом в банкоматі. У 2016-му після відбуття частини покарання його вислали з Німеччини.

З урахуванням усіх обставин український суд призначив Войтасу 5 років позбавлення волі.  До набуття вироком законної сили він не перебуває під вартою і може оскаржувати судове рішення. У 2020-му, після затримання, він провів у СІЗО півтора місяці і звільнився під заставу в 315 тисяч гривень.

«ПриватБанк» є потерпілим у справі. Але суд не прийняв його цивільний позов через недоліки в оформленні, які банк так і не виправив. За законом, потерпілий має право предʼявити цивільний позов в порядку цивільного судочинства.

You may also like...