Удар ракетами рашистів будівлі Інституту зв’язку у Полтаві: розповідає військовий, очевидець трагедії

Удар ракетами рашистів будівлі Інституту зв’язку у Полтаві: розповідає військовий, очевидець трагедії

Під час російської атаки двома ракетами «Іскандер-М» загинула щонайменше 53 людини, понад 200 поранено. Журналісти видання «Ґрати» поспілкувались з очевидцем подій — військовослужбовцем, який стверджує, що атака сталась занадто швидко, що ніхто не встиг дійти до укриття.

О 9:09 Повітряні сили ЗСУ повідомили про ракетну небезпеку для Харківської, Дніпропетровської та Полтавської області. Вже о 9:10 поінформували, що ракета летить курсом на Полтаву. О 9:11 моніторингові пабліки повідомили, що Полтавщина під балістичним обстрілом.

полтава

Через пʼять годин удар по Полтаві офіційно підтвердив президент Володимир Зеленський.

«За наявною зараз інформацією, дві балістичні ракети. Влучання по території учбового закладу і сусідньої лікарні. Була частково зруйнована одна з будівель Інституту звʼязку. Люди опинилися під завалами. Багатьох вдалося врятувати», — повідомив він у відеозверненні, опублікованому о 14:18.

Зеленський також оголосив число поранених — понад 180 людей, а також загиблих — 41 людина.

«Я доручив провести повне та оперативне розслідування всіх обставин того, що сталося», — зазначив він.

Водночас народна депутатка Марʼяна Безугла зробила своє припущення, нагадавши про ситуацію 3 листопада 2023 року, коли від удару російського «Іскандеру» по селу Зарічному у Запорізької області загинуло 19 військових 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади.

Як згодом підтвердив міністр оборони Рустем Умеров, тоді обстріл відбувся під час шикування бійців на нагородження, а правила маскування були проігноровані. ДБР, яке розпочало розслідування за статтею о недбалому ставленні військової службової особи до служби (частина 4 статті 425 КК), розглядало версію, що мішенню міг бути командир бригади Дмитро Лисюк, який не встиг на шикування «за випадковим збігом обставин». Слідство у справі триває.

«Полтава. Шикування в 128 бригаді нічому не навчило, ніхто не покараний, Залужний, Сирський, Павлюк все тоді «порішали». Маємо повторення і повторення трагедій. Де межа?», — написала Безугла у фейсбуці.

У відповідь на атаку на Полтаву головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов також заявив, посилаючись на офіційні дані, що «на одній із локацій військового інституту у Полтаві зібрали одночасно щонайменше 250 людей для якогось заходу».

«Про масове зібрання у Полтаві дізналась ворожа агентура, і у мережу одразу хтось виклав відео результатів удару з землі. Ця людина, ймовірно, працює на ворога та контролює результати», — додав Бутусов, звинувативши керівництво у нехтуванні заходами безпеки.

Перша інформація про атаку зʼявилась у російських пабліках близько 10 ранку. Інформагенція ТАСС повідомила з посиланням на Володимира Рогова, голови комісії з питань суверенітету, патріотичних проєктів і підтримки ветеранів Громадської палати РФ, про «ракетний удар по військовому училищу ЗСУ в Полтаві, яке готує фахівців з РЛС і РЕБ для української армії». Рогов у своєму телеграмі зазначив, що в момент удару відбувалося шикування, в якому брало участь понад пів тисячі бійців ЗСУ.

Згодом зʼявилось кілька відео з місця події невідомого авторства — його опублікували, зокрема, у телеграмі російського військового телебачення Zvezda. На кадрах — жахлива картина: зруйнована будівля навчального закладу, з вибитими шибками, покрученим парканом, зруйнованими стінами лівого крила будівлі та по центру, права частина — більш вціліла. На іншому відео — закривавлені чоловіки, які очікують на допомогу.

Працівники ДСНС ліквідовують наслідки влучання російської ракети в Полтаві. Фото: «Полтавщина»

«Ґрати» поспілкувались з очевидцем події, військовослужбовцем, який на умовах анонімности розповів про те, що сталося. Йому пощастило залишитись майже неушкодженим. Він спростовує інформацію про те, що у момент атаки відбувалось шикування, або якійсь масовий захід.

«У нас взагалі, для розуміння, шикування заборонені», — сказав він, додавши, що плац завжди стоїть порожній.

Версію Безуглої він називає «брєдятіною».

Військовий розповів, що тривога пролунала у той час, коли йшли навчання в класах. Військові діяли за безпековим протоколом — одразу пішли в укриття. Перший вибух стався, коли люди знаходились по дорозі до укриттів.

«От з моменту, як оголосили повітряну, і до моменту прильоту, ну, якщо хвилини три-чотири, це максимум пройшло, то десь отак, не більше, абсолютно не більше», — сказав співрозмовник «Ґрат».

Перший приліт був по будівлі. Другий стався не довше ніж за 15 секунд.

«Посипалась стеля, штукатурка, плити десь попадали. І там просто якийсь час ми задихалися. Хоча там вже і футболками закривалися. Там можна було просто задихнутися», — згадує він.

На вулиці стояв «туман з бетонних крихт», лежали скривавлені та покалічені люди — багато важкопоранених. Кому могли, надали першу допомогу.

Він відкидає, що російських розвідувальний БПЛА міг бачити якесь скупчення військових. Та припускає, що був навідник.

«Я більш схильний думати, що це суто просто навели. Бо тут адресу всі знають, а достатньо прихильників в Росії», — каже військовослужбовець.

Мешканці будівель поблизу розповіли Суспільному, що чули два звуки вибухи, один за одним, а після тривоги минула приблизно хвилина.

На місці трагедії працюють ДСНС та Нацполіція. Пожежу, що виникла внаслідок удару, вдалось локалізувати. Завали продовжують розбирати.

«Завдяки швидкій та злагодженій роботі 25 людей врятували, 11 з них дістали з-під завалів. Усіх потерпілих невідкладно передають лікарям для надання медичної допомоги», — повідомив голова МВС Ігор Клименко.

Поліція проводить поквартирний обхід житлових будинків поблизу — перевіряють, чи немає постраждалих. За словами Клименка, вже зафіксовано під сотню заяв про пошкоджене майно: ударною хвилею вибило вікна та пошкодило фасади.

Станом на 18:00 годину, за інформацією Офісу генпрокуратури, число загиблих зросло до 51 людини, поранених — понад 200.

Почали розслідування за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (стаття 110 Кримінального кодексу). Слідство також встановило тип ракет: «Іскандер- М».

У Полтаві оголошений триденний траур.

Автор: Тетяна Козак

Джерело: Ґрати

You may also like...