Аутисти на службі в британській розвідці

Вхід до штаб-квартири MI5 у будинку Темз-хаус у Лондоні Автор фото,Getty Images Підпис до фото,Вхід до штаб-квартири MI5 у будинку Темз-хаус у Лондоні

Журналісти BBC отримали рідкісний доступ до штаб-квартири британської розвідки MI5 у Лондоні, де зустрілася зі старшим офіцером розвідки, який має когнітивні відмінності.

Ліам головував на нараді з національної безпеки найвищого рівня, коли раптом зрозумів, що щось не так.

Раптом в нього сильно розболілася голова, і він почав втрачати концентрацію. Він намагався продовжувати розмову та стежити за документами, які обговорювали його колеги, водночас на телефоні постійно спалахували нові робочі повідомлення. Незабаром біль став таким нестерпним, що Ліам просто вибіг з кімнати.

“У мене було сенсорне перевантаження, і я почав втрачати здатність бачити, – розповідає Ліам у подкасті BBC Access All. – Моїм колегам довелося рятувати мене”.

Ліам – це не справжнє його ім’я – багато років працював на МІ5. Він їздив за кордон і працював над складними розслідуваннями, деякі з яких стосувалися серйозних загроз британським громадянам.

Він завжди пишався своєю надійністю у роботі, важливою рисою для офіцера розвідки. Але виконання завдань супроводжувалося величезним стресом.

“Я слухав нараду, читав електронні листи і водночас думав про те, що написати у звіті”, – каже він.

Ліаму було важко зрозуміти, чому саме надати перевагу у цей момент, і часто він не сприймав деталі так, як йому хотілося б.

чоловік - фото ілюстративне

Фото,Getty Images. Через характер його роботи BBC не може розкрити особу Ліама – фото ілюстративне

Після зустрічі Ліам взяв відпустку і поспілкувався з кількома спеціалістами. Він дізнався, що пережив синдром аутичного вигорання, стан фізичної та розумової втоми і підвищений стрес, які накопичувалися роками.

У деякі дні він відчував полегшення, розуміючи, що трапилося, а в інші дні він хвилювався, чи не доведеться йому шукати нову роботу.

“Мені було важко залишатися без роботи, – каже він. – Я був такий втомлений, у моїй голові крутилося багато думок. Я хвилювався, як на мене дивитимуться”.

Попри хвилювання, Ліама підтримали колеги, коли він повернувся на роботу. Йому пропонували зустрічі з фахівцями з охорони праці та ментального добробуту, а тренери з нейрорізноманіття допомогли йому навчитися працювати з аутизмом.

Він дізнався про важливість виконувати одне завдання за раз, мати розпорядок дня та домовлятися про пріоритети.

З часом усе стало легше. Ліам приєднався до мережі колег з нейрорізноманіттям (цим терміном називають людей з певними когнітивними відмінностями), його заохотили поділитися тим, що він має аутизм.

Він каже, що тепер бачить свою силу у тому, як він підходить до завдань. На його думку, у роботі розвідки нейронетипові люди можуть запропонувати альтернативні підходи до розвʼязання головоломок, а також допомогти заповнити прогалини в знаннях.

Він каже, що його здатність до суперконцентрації, увага до деталей і хороша пам’ять також виявилися дуже корисними у цій галузі.

Зберігання таємниць є важливою частиною роботи в MI5, і лише близькі родичі Ліама знають, чим він заробляє на життя, але він каже, що його вигорання ніколи не було пов’язане з цим аспектом роботи.

“Я тримаю у собі багато інформації, – каже він. – Зберігати таємниці для мене ніколи не було проблемою”.

MI5 – це інклюзивний роботодавець, тобто відомство докладає зусиль, щоби надати рівні можливості людям з фізичними чи ментальними особливостями.

За даними, оприлюдненими у 2022 році, у відомстві працює 5 000 людей, близько 4% з них мають інвалідність. Аналітичний центр Інститут уряду каже, що це нижче середнього показника для держслужбовців, який у 2022 році становив 14% і 15,5% у Великій Британії.

Традиційно служби безпеки вважали складним завданням залучати людей з обмеженими можливостями та представників етнічних меншин, але MI5 каже, що доклала великих зусиль, щоб змінити це.

Її останній звіт про різницю в оплаті праці показує, що чверть усіх нових співробітників у 2022/23 роках належали до етнічних меншин, а майже 48% становили жінки.

Штаб-квартира британської розвідки

Фото,Reuters. Штаб-квартира британської розвідки

MI5 не надала інформацію про те, скільки нейронетипових людей у відомстві дійшли до керівних посад, але Ліам каже, що аутизм не завадив його карʼєрному зростанню. Після історії з вигоранням його підвищили до старшого керівника, і він каже, що знає інших, які також досягли успіху в організації.

“Хтось має СДУГ, хтось – аутизм, хтось підвищену сенсорну чутливість, – каже Ліам. – Нейрорізноманіття посилює MI5”.

Гордон Корера, кореспондент BBC з питань безпеки, каже, що у британських службах безпеки приділяють велику увагу диверсифікації персоналу.

“Частково це для того, щоб відобразити соціальне різноманіття, бути відкритим для найкращих професіоналів, а також уникати “групового мислення”, яке виникає у людей схожого походження або схожого світогляду”.

Серед трьох відомств британської розвідки – MI5, MI6 і Центру урядового звʼязку (GCHQ) – найбільше співробітників із фізичними чи ментальними особливостями в останньому. Це відомство “часто саме шукає людей з нейровідмінностями”.

Але Ліам додає: “МІ5 завжди була більш різноманітною щодо етнічного походження співробітників, і в ній також більше жінок на керівних посадах”.

Камран Маллік з організації, яка захищає права людей з обмеженими можливостями у Великій Британії, каже, що британська трудова культура розвивається щодо більшого залучення нейронетипових людей.

“Організації, як-от MI5, відіграють вирішальну роль у створенні більш інклюзивного та сприятливого середовища для людей із такими станами, як аутизм”, – каже він.

Але за даними Управління національної статистики, у 2022/23 році серед людей з аутизмом працювали лише 30%.

“Брак обізнаності та розуміння серед роботодавців часто призводить до хибних уявлень і недостатньої підтримки людей з когнітивними особливостями”, – каже Маллік.

Ліам каже, що у нього є все, щоби добре виконувати свою роботу, і він хоче поділитися своєю історією. Утім, коли його запитують, де його колеги можуть зустрітися, щоб поділитися своїм досвідом, він нічого не каже.

“Я не можу ані підтвердити, ані спростувати, що MI5 має свій паб”.

Автор: Алекс Коллінс

Джерело: BBC

You may also like...