Ветеринарна міліція готова до протидії загрозі поширення африканської чуми свиней

Про те, що зараз зросла загроза поширення африканської чуми свиней (АЧС) йшлося під час останнього брифінгу у Міністерстві внутрішніх прав. АЧС дуже заразна хвороба, яка у списку Міжнародного протиепізоотичного бюро перебуває на першому місці за рівнем небезпечності.  

Дякувати Богові, безпосередньо для людини вона не становить загрози. Але тотальні втрати може понести економіка. Упродовж кількох років ця хвороба охопила значні ареали в європейській частині Російської Федерації. Ситуація склалася значно складнішою, ніж прогнозували російські експерти. Вже зараз Мінсільгосп РФ повідомляє, що прямі втрати у свинарстві країни від розповсюдження АЧС можуть перевершити 1 млрд. доларів. Половина з зареєстрованих цьогоріч осередків чуми свиней (всього 70) розташовані в Ростовській області. Останній виявлений осередок АЧС у Росії зафіксовано за сім кілометрів від українського кордону.

Захворювання проходить без симптомів і передається блискавично. Збудник АЧС стійкий до широкого діапазону температур. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі хворих тварин – 155 днів, копченій шинці – до 5 місяців, у гною – до 3 місяців. Хвора тварина вмирає майже гарантовано, але встигає заразити все поголів’я. Єдине убезпечення – закритий режим вирощування тварин і виробництва продукції. Почасти перенощиком африканської чуми є дикі кабани.

«Наразі ветеринарна міліція перевіряє свинарські господарства щодо ситуації з АЧС, – зазначає начальник Управління ветеринарної міліції з проведення карантинних ветеринарних заходів МВС України полковник Сергій Оксюта. – Вже перевірено майже 20 тис. суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням свиней, переробкою і продажем продукції зі свинини, а також понад 12 тис. місць реалізації останньої (близько 1 тисячі закрили через незаконність діяльності).

Виявлено близько 8,5 тис. порушень (найбільше – недотримання закритого режиму роботи), накладено 300 тис. гривень штрафів, до слідчих органів передано 57 матеріалів, з обігу вилучено понад 300 тонн свинини. На шляхах, що ведуть у райони РФ із неблагополучною епізоотичною ситуацією (Донецька і Луганська області), виставлені додаткові пости, які оглядають багаж ТЗ, що перетнули зону митного контролю. Зокрема, кілька днів зафіксовано випадок нелегального перевезення двома громадянами України 200 кг свинячого сала з небезпечних щодо АЧС регіонів РФ. Проте, наразі жодного, офіційного підтвердженого факту захворювання тварин на АЧС в Україні не відомо. Поки що…».

Очільник українських «ветеринарів у погонах» сповістив, що напередодні проводилося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабміні, яка розглядала доволі актуальне у цій ситуації питання. З відкриттям сезону полювання, всіх мисливців, які застрелили дикого кабана, можливо, зобов’яжуть здавати трофеї на дослідження, що мають встановити чи є конкретна тварина носієм АЧС.

Також ветміліції на підприємствах, які виготовляють і реалізовують продукцію тваринного походження, з початку року вдалося виявити понад 10,5 тис. порушень й накласти близько 1 мільйона гривень штрафів (удвічі більше торішнього). Загалом ветміліція вже вилучила з обігу майже тисячу тонн підозрілої продукції, 95% з якої утилізували через її небезпечність для людського здоров’я. До речі, на сьогодні у країні виявлено більше 40 підпільних цехів, де перероблялася продукція тваринного походження – сировиною почасти було нелегально завезене імпортне м’ясо, сало та інші інгредієнти. Приміром, під час спільного відпрацювання ветміліції із СЕС в одному з респектабельних київських ресторанів знайшли зіпсовані продукти харчування, з яких вироблялися недешеві наїдки. Тут працювало п’ять громадян Узбекистану, які не мали ані санітарних книжок, ані відповідного фаху. Та й взагалі вони виявилися нелегальними мігрантами.

Сергій Оксюта запевняє: відносно благополучною є й ситуація зі сказом тварин. Працівники ветеринарної міліції цьогоріч взяли участь у 132 випадках ліквідації наслідків цього захворювання. Не послаблюється увага і стосовно туберкульозу та лейкозу великої рогатої худоби. В Україні лишилося всього два неблагополучні пункти щодо туберкульозу ВРХ і 49 – з лейкозу.

Цікаво, що на одного ветеринарного міліціонера, а їх всього близько 200, припадає 4 тис. кв. км української території (це майже два Люксембурга) і 306 тис. населення. Наприклад, у Херсонській області на п’ятьох офіцерів припадає 10 тис. підконтрольних об’єктів.

Геннадій Карпюк
 

 

You may also like...