Держслужбовець з Криму хабарі брала, а «клієнтам» своїм не допомагала

Навесні нинішнього року була опублікована стаття «Шахрай з розмахом», в якій розповідалося про кримінальну діяльність, яка визначається як шахрайство, 32-річного джанкойця. Стосовно нього було порушено 15 кримінальних справ, які наразі знаходяться в стадії судового розгляду. 

І ось – те ж прізвище, десять кримінальних справ, головний фігурант яких – 55-річна матуся вже знайомого нам авантюриста, до речі, в минулому вже судима за шахрайство та хабарництво. Судячи з усього, саме від своєї матері Алли синку передався талант до обману. Жінка віртуозно «розводила» земляків на кругленькі суми, та так, що тепер ті тільки дивуються – як клюнули на вудку шахрайки?

«За все в житті треба платити». Ми настільки звикли до цієї приказки, що якщо щось нам дістається безкоштовно, само собою, дивуємося і захоплюємося. Міцно засвоївши вищевказану народну мудрість, у червні 2008 мешканка Джанкоя Карина вирішила діяти напевно: звернулася до 55-річної Алли, яка займала посаду держслужбовця в установі соціального захисту, з проханням посприяти в отриманні посвідчення інваліда II групи. Жінка швидко погодилася допомогти, але сказала, що за все про все потрібно викласти 3000 гривень – нібито в якості хабара голові ЛКК райлікарні. Через кілька днів Карина принесла необхідну суму прямо в службовий кабінет своєї знайомої. Та запевнила, що протягом місяця посвідчення буде готове і передано господині.

«Розписку про отримання грошових коштів я не брала, так як довіряла їй», – згодом заявить жінка слідчому Джанкойського МВ, який вів цю справу.

Як розумієте, наша історія поступово прийняла кримінальний характер. Не отримавши посвідчення в обіцяний термін, Карина захвилювалася. Але Алла її швидко заспокоїла: документи оформляються, гроші передані в якості хабара, а поки суд та діло, чи не хоче клієнтка «зробити» пенсійне посвідчення ліквідатора наслідків на Чорнобильській АЕС для своєї сестри? Чому б і ні, вирішила пенсіонерка. Правда, сума в 900 доларів, які нібито необхідні в якості хабара голові республіканської ЛКК, спочатку трохи збентежила. Але, розсудивши, що гра варта свічок (у тому сенсі, що «чорнобильці» мають більше пільг і привілеїв), жінка передала вказану суму – «вона дуже переконливо вмовляла», і знову без розписки. Історія пішла за черговим колом: посвідчення немає, Алла заспокоює схвильовану клієнтку, мовляв, все йде, як треба …

Через деякий час повідомила, що вже в готовому посвідченні вищі структури виявили помилку, і щоб вона залишилася непоміченою, необхідно викласти ще 900 американських доларів. Як ви, напевно, здогадалися, необхідну суму жінка принесла. Користуючись нагодою, вирішила уточнити, як йде справа з оформленням її особистого пенсійного посвідчення. Алла запевнила, що воно знаходиться в Міністерстві соціальної політики, але, щоб його отримати на руки буквально в лічені дні… потрібно заплатити ще 900 доларів.

«Я відповіла, що у мене немає такої суми, є тільки 700 доларів, і Алла сказала, що постарається домовитися на цю суму». Карина передала гроші в березні, «добровільна помічниця» запевнила, що посвідчення отримає буквально днями, і пропала до серпня.

З настанням оксамитового сезону Алла вирішила, мабуть, підлікуватися біля моря. Подзвонила Карині і повідомила, що сама забере її посвідчення. Правда, для цього необхідно заплатити 4500 гривень… Отримавши необхідну суму, вона вирушила відпочивати і знову пропала на три місяці.

Розповідь про хитру шантажистку і її «підопічну» можна продовжувати дуже довго. Щоб не втомлювати, скажу, що в загальній складності потерпіла за півтора року тісного спілкування добровільно виклала Аллі 26448(!) гривень.

«Вона говорила, що якщо я не передам зазначені кошти, то взагалі нічого не отримаю. Я вже була залежна від Алли. Вона стала не просити, а вимагати гроші. Я вважаю її обманщицею, аферисткою і шахрайкою, яка заволоділа моїми грошима », – завершила Карина свої свідчення.

Працюючи зі свідками і складаючи постанову про порушення кримінальної справи відносно підозрюваної в шахрайстві громадянки, слідчий дивувався різноплановості її авантюризму, багатством фантазії і силі переконання. Вона з легкістю отримувала гроші, навіть не збираючись щось зробити для людей. Говорячи юридичною мовою, не виконувала ніяких дій, спрямованих на виконання своїх зобов’язань, розпоряджаючись грошима на свій розсуд.

У справі фігурують і свідчення громадянина Х. Він, людина досить досвідчена, передав жінці 5000 доларів, як аванс за квартиру, яку збирався придбати за її пропозицією, але навіть не подивився. Операцію уклали на словах. Ще 4000 гривень Х. віддав Аллі як оплату за послуги з оформлення документації купівлі-продажу. При оформленні виявилося, що квартира знаходиться під арештом. Х. зажадав свої гроші назад. Алла сказала, що віддасть… пізніше. «Більше ту, яку вважаю шахрайкою і обманщицею, я не бачив».

Слідство триває, і, можливо, спливуть нові епізоди кримінальної діяльності сімейки. Найцікавіше, що, прагнучи до збагачення, їм навіть не довелося докласти особливих зусиль. Легковір’я громадян – прекрасний стимул для процвітання злочинів такого роду.

(імена змінені)

Тетяна Булигіна, ВЗГ ГУМВС України в АР Крим

МВС України

 

You may also like...