На Івано-Франківщині затримано інтернет-шахрая

Працівники обласного управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю затримали в Івано-Франківську 23-річного мешканця Донецької області, котрого підозрюють в шахрайстві шляхом заволодіння грошовими коштами клієнтів інтернет-аукціону.

Як з’ясовано, цей чоловік у жовтні минулого року приїхав в райцентр Галич Івано-Франківської області і тимчасово проживав в одної з мешканок міста. Водночас з 25 жовтня він зареєстрував в Інтернеті сторінку під логіном “O”, пропонуючи клієнтам інтернет-аукціону придбати в нього побутові товари. Прикметно, що виставляв на продаж саме ті товари, щодо яких був найбільший попит: мобільні телефони, фотокамери, годинники певних моделей і модифікацій.

Після того, як котрийсь з клієнтів виявляв зацікавленість у придбанні товару, продавець зв’язувався з ним по мобільному зв’язку і обумовлював порядок операцій з продажу. Зазвичай клієнтові пропонувалося перерахувати гроші або на безіменну (подарункову) банківську картку, або ж через Укрпошту на ім’я своєї галицької знайомої. Насправді, як уже з’ясовано, люди перераховували гроші за неіснуючий товар, оскільки після отримання коштів “продавець” припиняв будь-які контакти з замовниками. Насьогодні в міліції вже зареєстровано три заяви від ошуканих мешканців Івано-Франківщини. Проте правоохоронці мають підстави стреджувати, що це далеко неповний перелік фактів шахрайства.

В ході досудового слідства ретельно перевіряється інформація про більше 30 епізодів проведення незаконних операцій з використанням мережі Інтернет, а загальна сума отриманих від ошуканих громадян коштів сягає 30 тисяч гривень.

Встановлено також, що до приїзду в Івано-Франківську область зловмисник скоював аналогічні злочини в Черкаській та Чернівецькій областях. Через той же інтернет-аукціон він подібним чином “продавав” неіснуючі в нього товари.

Наразі вирішується питання про арешт затриманого. Щодо нього порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.190 (шахрайство, вчинене шляхом незаконних опеарцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) Кримінального кодексу України . Згідно з чинним законодавством за такі кримінальні діяння передбачено покарання, що пов’язане зпозбавленням волі на термін від 3 до 8 років.

Тим часом міліція встановлює потерпілих громадян, які стали об’єктами шахрайства з боку “продавця”.

Василь Гультайчук, СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області

МВС України
 

You may also like...