Крадіжки з «копійчаною» вигодою можуть обернутися трагедією

У погоні за швидким збагаченням зловмисники не гребують нічим, виносячи з дачних будинків та сараїв вироби з чорного та кольорового металів. Нерідко до таких «вилазок» зловмисники залучають дітей, не розуміючи, що бажанням наживи вони можуть поставити під загрозу не лише власне життя, адже найчастіше здобиччю «мисливців за металом» стають алюмінієві дроти та кабелі електроживлення.

Упродовж минулих вихідних правоохоронці Полтавщини розкрили кілька злочинів, пов’язаних із крадіжками виробів та брухту кольорових металів.

На Котелевщині 25-річний раніше судимий чоловік та 16-річний неповнолітній поцупили металеві вироби на загальну суму 500 гривень з дачного будинку.

У Чутівському району області 26-річний раніше судимий молодий чоловік викрав з подвір’я домогосподарства місцевого жителя 5 металевих труб загальною вартістю 1000 гривень.

З дачного будинку 60-річного мешканця одного з сіл Карлівського району шляхом пошкодження замків вхідних дверей викрадено металеві вироби на загальну суму 1500 гривень.

Крім того, оперативники затримали трьох осіб, які напередодні викрали з дачного господарства у селі Петрівка Полтавського району мопед у розібраному стані та 16 секцій батарей опалення вартістю близько 3000 гривень.

Однак найчастіше здобиччю «мисливців за металом» стають алюмінієві дроти та кабелі електроживлення. У Кременчуцькому районі Полтавщини 30-річний місцевий житель викрав з майстерні місцевої агрофірми 4 металеві пластини та 15 метрів алюмінієвого кабелю на загальну суму 900 гривень.

На думку правоохоронців, основним фактором, що провокує та стимулює злодюжок, є існування підпільних пунктів прийому металобрухту, куди швидко можна збути викрадене. Через це служба дільничних інспекторів міліції постійно працює над виявленням таких пунктів та припиненням їх діяльності. Зокрема, упродовж короткого часу ними було виявлено чотири підпільні пункти прийому металолому, де підприємливі «ділки» скуповували металеві вироби. Загальна вага вилучених виробів та металобрухту склала понад 4,2 тонни.

Наразі за виявленими фактами вирішується питання про порушення кримінальної справи за статтею 213 (Порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом) Кримінального кодексу України. Триває дослідча перевірка.

ВЗГ УМВС України в Полтавській області

МВС України   

You may also like...