Затримано продавців «не дуже справжньої» ікри

Курортний сезон завершується і кожен хоче додому привезти частинку Криму. Хтось купує сувеніри, фотографії та картини, а хтось на пам’ять про море вирішує придбати «недорого» морський делікатес – ікру, стаючи клієнтом шахраїв. Шахрайство полягає в тому, що ікра насправді не справжня, хоч і дуже схожа зовні та за смаком. Однак завдяки «наполегливості» продавців і довірливості відпочиваючих, випадки продажу фальшивої ікри в Криму не поодинокі.

Цього тижня працівники лінійного відділу міліції на станції Сімферополь Управління МВС України на Придніпровській залізниці затримали 22-річного кримчанина, який в поїзді «Севастополь-Москва» під виглядом натуральної ікри лососевих порід риб продав 2 банки альгінової ікри об’ємом 0,5 л громадянці однієї з сусідніх держав.

Через кілька днів подібний випадок був зафіксований в іншому поїзді. Жертвою знову опинилася довірлива жіночка, що слідувала після відпочинку додому. Шахрай – раніше судимий за крадіжку кримчанин. Хлопець, не відбувши до кінця умовне покарання, вирішив заробити на цей раз шляхом обману довірливих іноземних громадян. У результаті – жінка придбала банку альгінової ікри за ціною чорної ікри. Згодом міліціонери вийшли на слід зловмисника та затримали його.

 Ікра була вилучена і направлена ​​на експертизу. Обидва порушники затримані, порушено кримінальні справи за ст. 190 (шахрайство) КК України. Оскільки вилучена ікра не має дозвільних документів якості, вона буде утилізована у встановленому порядку за рішенням суду.

Червона і чорна ікра є дорогим продуктом. А чим дорожчий продукт, тим частіше його підробляють. Купуючи ікру, потрібно бути впевненим в її натуральності та якості. Якість ікри визначається як за розміром ікринок та їх цілісності, так і за терміном зберігання. Натуральність визначити простіше – якщо банка скляна, можна побачити, що фальшива ікра нібито покрита інеєм. Ікринки розчиняються в гарячій воді, зерна занадто тверді.

Альгінова ікра – це штучно створений замінник ікри, який виготовляється на основі морських водоростей. Варто зазначити, що за своїми смаковими і поживними якостями, вона практично не поступається натуральною, але вартість її виготовлення в кілька разів менша за собівартість червоної або чорної ікри. Розпізнати альгінову ікру можна єдиним способом – опустивши кілька ікринок в гарячу воду. Фальшива ікра розчиниться, а натуральна – ні.

Способи «підміни» натуральної ікри на її замінник різноманітні. Тому дотримуйтесь певних правил:

– не піддавайтеся спокусі придбати ікру за привабливою ціною в поїзді чи на вокзалі;

– довіряйте тільки перевіреним фірмам-виробникам ікри.

– у разі наявності пропозиції підозрілої ікри повідомте найближче лінійне відділення міліції.

СГЗ УМВС України на Придніпровській залізниці
 

You may also like...