В Криму у фальшивомонетників вилучили майже 300 тисяч липових гривень

20 вересня співробітниками Управління по боротьбі з організованою злочинністю Головного управління МВС України в АР Крим у ході проведення заключного етапу широкомасштабної операції була припинена діяльність злочинної групи з ознаками організованості, яка протягом певного часу здійснювала поставку на територію автономії фальшивих грошових купюр номіналом двісті гривень з метою їх реалізації на півострові в період літнього курортного сезону.

За інформацією заступника начальника УБОЗ ГУМВС України в АР Крим Дмитра Головіна, в ході проведення оперативно-розшукових заходів працівниками служби були встановлені особи, причетні до скоєння даного злочину.

– 20 вересня була проведена чергова оперативна закупівля підроблених банкнот у зловмисників, після чого троє підозрюваних були затримані, – розповів Дмитро Валерійович. – У ході операції було зафіксовано та задокументовано декілька фактів збуту ними партій фальшивих купюр. Двоє зловмисників – громадяни України, ще один – Вірменії. Ймовірний лідер групи раніше притягувався до кримінальної відповідальності за аналогічні злочини, – зазначив керівник відомства.

За словами Дмитра Головіна, підозрювані спробували чинити опір міліціонерам і втекти на автомобілі, але були затримані співробітниками спецпідрозділу УБОЗ ГУМВС України в АР Крим «Сокіл». Усього в операції із затримання фігурантів було задіяно близько 50 працівників кримської міліції.

Правоохоронцями у зловмисників були вилучені фальшиві банкноти на суму близько 279 тисяч гривень, оригінальні купюри, загальна сума яких склала близько 30 тисяч гривень, а також засоби зв’язку та автомобіль.

– Для здійснення своєї злочинної діяльності фігуранти придбали мобільні телефони, всі розмови велися іноземною мовою, зловмисники дотримувалися суворої конспірації, – розповів Дмитро Головін.

Двохсотгривневі підроблені купюри підозрювані збували за ціною 70 гривень за штуку. За попередньою інформацією, на територію Криму фальшивомонетники ввезли липові банкноти на загальну суму близько 400 тисяч гривень.

Крім того, в ході проведення обшуку за місцем проживання одного із зловмисників було вилучено обріз, визнаний експертами НДЕКЦ ГУМВС України в АР Крим вогнепальною зброєю.

Затриманим інкримінуються діяння, передбачені ч. 3 ст. 199 КК України – виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї. Санкція статті – покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з конфіскацією майна.

В даний час підозрювані знаходяться в ізоляторі тимчасового утримання Сімферопольського міського управління міліції.

Правоохоронцями проводяться оперативні заходи щодо встановлення каналу надходження на територію Криму фальшивих банкнот, а також осіб, причетних до цієї злочинної діяльності.

Олена Яценко, Сектор зв’язків з громадськістю ГУМВС України в АР Крим
 

You may also like...