На Полтавщины іноземців-«барсеточників» затримали на місці скоєння злочину

Збитки лише від двох епізодів їхніх «гастролей» вже склали більше 11 тисяч гривень.

Працівники карного розшуку Хорольського райвідділу міліції, що на Полтавщині, затримали групу так званих «барсеточників». Двоє громадян однієї із країн ближнього зарубіжжя приїхали до України на заробітки. Ось тільки характер їхньої «роботи» виявився протизаконним.

Останнім часом до Хорольського райвідділу міліції стали надходити заяви від громадян різних областей України про крадіжки барсеток з їх автомобілів. Обставини злодіянь були приблизно однаковими – водій виходив із автівки на кілька хвилин, а коли повертався, то помічав розбите скло. Також барсетки або інші речі зникали за той період часу, коли водій замінював пошкоджене заднє колесо на запасне.

Правоохоронці розуміли, що встановити зловмисника необхідно якомога швидше, адже подібні злочини характерні для «гастролерів». Тож зібравши необхідну оперативну інформацію, міліціонери склали приблизний опис підозрюваних та визначили список можливих місць їхнього перебування. Результатом копіткої роботи зрештою стало затримання зловмисників.

Правоохоронці з’ясували, що 42-річний та 27-річний чоловіки є громадянами іншої країни. Компаньйони «завітали» на Полтавщину з Дніпропетровської області. Зловмисники вже мають певний кримінальний досвід. Старший із чоловіків – професійний «кишеньковий злодій». Чоловік вже був засуджений та відбув покарання у своїй країні. Молодший також раніше притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжки.

Приїхавши до України, хлопці вирішили й тут застосувати свій кримінальний досвід. Винайнявши автомобіль із водієм, напарники вирушили «працювати» на Полтавщину у місто Хорол.

– Схема вчинення злочинів була доволі простою, – розповів перший заступник начальника Хорольського райвідділу міліції Олександр Кравченко, – однак добре напрацьованою. Чоловіки обирали новенькі автівки. Потім, упевнившись, що за ними не спостерігають, розбивали скло та викрадали барсетку чи сумку. Саме так втратив полишену у автівці кругленьку суму 25-річний Сергій.

– Вийшов до магазину буквально на 10-15 хвилин, – розповідає молодий чоловік, – а коли повернувся, то побачив розбите скло та виявив пропажу барсетки з шістьма тисячами гривень.

Зі слів правоохоронців, зловмисники мали у своєму арсеналі й запасний план вчинення крадіжок. Вподобавши дорогий транспортний засіб, лиходії пробивали складним ножем заднє колесо зі сторони пасажира й чекали, доки повернеться водій.

Потім очікували, коли власник авто розпочне заміну колеса на запасне. І в той період, коли водій старанно прикручував запаску, один із напарників тихенько й майже безперешкодно забирав сумку із незачиненої автівки.

Оперативники розповіли, що крадії забирали виключно готівку, а барсетки з документами викидали неподалік у людних місцях.

Наразі правоохоронцями вже зібрано достатньо доказів по двом епізодам, сума збитків по яких сягає у понад 11 тисяч гривень. Також триває перевірка щодо причетності затриманих іноземних «гостей» до ряду інших крадіжок із автомобілів як на Полтавщині, так і в інших регіонах держави.

– Стосовно затриманих вже порушена кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка), – коментує Олександр Кравченко. – На час досудового слідства зловмисникам обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Подальшу долю іноземців незабаром вирішить суд.

ВЗГ УМВС України в Полтавській області

You may also like...