На лаві підсудних учасники 8 бандитських угруповань, які діяли на території майже усієї України

Цього року спрямовано до суду 8 кримінальних справ відносно бандугруповань, які промишляли збройними розбійними нападами на громадян, підприємства, банківські установи, захопленням заручників, вимаганням, при чому усі поєднані з жорстоким насильством, небезпечним для життя жертв. Діяльність цих озброєних зграй припинена завдяки зусиллям працівників спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю МВС України.

 На сьогодні обвинувачуються у вчиненні таких зухвалих злочинів 32 особи, які скоїли близько 70 злочинів. Своїми діями обвинувачені завдали збитків близько 5 млн. гривень.

Правоохоронці були шоковані жорстокістю, цинічністю та безжалісністю учасників банд. Що й казати про потерпілих, вони надовго запам’ятали жахливі зустрічі з нелюдами.

Більшість цих зловмисників раніше були неодноразово засуджені. Однак перебування в установах виконання покарань не дало потрібного ефекту. Після звільнення вони не покинули звичний промисел та ще й використовували раніше набуті досвід і навички, прикрашаючи їх жорстокістю та небезпекою для оточуючих.

Так, столичним УБОЗом припинено діяльність банди, до складу якої входило двоє осіб, що мали кримінальний статус «смотрящих» в установах виконання покарань. Рецидивісти займалися «вибиванням» боргів, розбоями та грабежами. «Чорні» колектори «працювали» по всій території країни.

В Одесі також функціонувало угруповання, очолюване «смотрящим» по СІЗО. Встановлено, що зловмисники причетні до скоєння ряду тяжких злочинів, серед яких захоплення та утримання заручника, застосування до нього катувань, з метою спонукання родичів останнього надати викуп за звільнення. Зі слухавки викраденого бандити телефонували його дружині та, висловлюючи наміри скоїти вбивство, вимагали у неї 10 тисяч доларів США. В підтвердження серйозності своїх намірів жінці давали прослуховувати звуки знущань над її чоловіком. Упродовж трьох діб, погрожуючи зброєю, нелюди наносили удари руками, ногами, палками в різні частини тіла, завдаючи тілесні ушкодження полоненому.

Під час розслідування доведено причетність банди до вчинення умисного знищення майна працівника правоохоронного органу у зв’язку з виконанням останнім своїх службових обов’язків та встановлено, що лідер цієї ОЗГ мав тісни зв’язки з одним із «злодіїв у законі».

Діяльність таких злочинних спільнот, зазвичай, характеризується високим суспільним резонансом від вчинених злочинів.

У Донецькій області працівники управління по боротьбі з організованою злочинністю розкрили розбійний напад на інкасаторський автомобіль «Укрпошти».

Оперативниками встановлено, що бандити придбали формений одяг працівників ДАІ, проблискові маяки, жезл, бронежилети, вогнепальну зброю та для здійснення операції викрали непримітний автомобіль.

У подальшому службовий автомобіль Центра поштового зв’язку №1 Донецької дирекції УДППС «Укрпошта» біля зупинки громадського транспорту був зупинений псевдо-міліціонерами, які обеззброїли інкасаторів, витягли їх і водія з автівки й надягли на них кайданки. Після чого перенесли мішки із грішми у свою машину, на якій у подальшому зникли. Зловмисники унесли близько 700 тисяч гривень.

На Львівщині спецпідрозділом БОЗ припинено діяльність ОЗГ, що тримала у жаху майже всю Західну Україну.

Банда вирізнялася особливою жорстокістю, агресивністю та зверхністю у відношенні до своїх жертв. Бандити прив’язували людей липкою стрічкою до стільців й вимагали гроші. Часто, при цьому застосовували катування – дотики розпеченою праскою чи кип`ятку до тіла або щипцями виривали нігті на кінцівках. Поняття жалю та співчуття у злочинців відсутнє, що підтверджується особливим цинізмом їх дій по відношенню до малолітніх жертв. Нелюди притискали дверима пальці дітей господарів, тим самим долаючи опір батьків та отримуючи бажані гроші.

Учасники злочинного угрупування мали спеціальну фізичну підготовку, а очільники – ще й кримінальне минуле (раніше судимі до 14 років позбавлення волі за вчинення аналогічних злочинів на території Словаччини та Австрії). Злочинне угрупування діяло за чітко розробленим планом нападу та шляхів відходу по завершенню операції. Зловмисники розподіляли роль кожного члена групи. Жертвами таких злодіїв ставали особи, які не в змозі проявити активного спротиву в силу вікових або інших факторів.

Члени угрупування ретельно вивчали спосіб життя своїх жертв, їх матеріальне становище, поведінку, зв`язки, перебування поза межами дому, тощо. Як правило, це були родини бізнесменів, що мали приватні будинки, розташовані в приватному секторі регіону. Усі напади скоювали зазвичай у нічний час, коли «потенційні жертви» уже спали.

Під час нападів, спілкування між співучасниками зводилось до мінімуму, з використанням в лексиконі так званого «кавказького акценту» та «кличок», що ускладнювало роботу щодо їх розшуку.

При скоєнні розбійних нападів, предметами злочинного посягання були гроші, прикраси та ювелірні вироби. В подальшому, через «довірену особу» золото переплавлялось, з метою уникнення викриття джерела його походження. Частину незаконно здобутого майна, грошових коштів, цінностей учасники злочинної групи використовували для придбання нерухомості (квартири), транспортних засобів, тощо. Для мобільності переміщення до місця злочину, учасниками використовувались кілька транспортних засобів.

По завершенню «нальоту» учасники групи шляхом спалювання знищували окремі знаряддя злочину (шапочки, рукавиці, мотузки), тим самим забезпечуючи собі надійну конспірацію.

З червня 2010 року до липня 2011 року злочинці у складі банди спланували та вчинили 10 розбійних нападів, 1 злочин, пов’язаний з незаконним обігом зброї, 1 – наркотиків, крадіжку та легалізацію коштів, здобутих злочинним шляхом. З 15 фактів злочинної діяльності, 13 вчинено у складі банди.

На Черкащині УБОЗом припинено діяльність міжрегіональної ОЗГ, що кваліфікувалася на розбоях, та крадіжках на території Черкаської, Кіровоградської та Київської областей.

Учасники банди ламали металеві решітки, розпилювали сейфи й заволодівали грошима, коштовностями та оргтехнікою.

Зловмисники проникли у ряд офісів приватних підприємств, акціонерних товариств, фермерських господарств та інших організацій.

Усього групою вчинено 21 злочин, з яких 2 збройні розбої та 19 крадіжок, у результаті чого завдали збитки на загальну суму 500 тис. грн.

В ході проведення затримання та санкціонованих обшуків виявлено та вилучено: пістолет, речові докази, маски, ліпку стрічку, радіостанції, засоби проникнення, ломи, болгарки, електродрилі та інші засоби вчинення злочинів.

У Рівненській області завершено розслідування гучної справи відносно банди «гангстерів нальотчиків». Працівники Управління по боротьбі з організованою злочинністю Рівненщини встановили, що до розбійних нападів, які останнім часом вчинялися у їх регіоні, причетні троє підозрілих молодих чоловіків. Перевіркою їх способу життя та детальному вивченні особистостей інформація підтвердилася.

Старший з них підбирав об’єкти для нападів та забезпечував злочинну групу зброєю і автотранспортом. До скоєння кожного нападу зловмисники відстежували графік роботи об’єкту, наявність фізичної охорони, відео-спостереження, сигналізації, часи інкасації, вивчали прилеглу територію та шляхи відходу. Майже в усіх випадках нападники діяли в масках, і погрожуючи пострілами з пістолетів, відкрито заволодівали грошима та миттєво зникали.

На совісті учасників угруповання вісім злочинів. Серед них три нальоти на банківські філії в м. Рівному та м. Луцьку. Під час останнього нападу зловмисники заволоділи близько 220 тисячами гривень.

Під час затримання цієї «бригади» УБОЗівці вилучили три пістолети та інші речові докази злочинної діяльності.

Нещодавно у Чернівецькій області скеровано до суду резонансну кримінальну справу відносно трьох членів аналогічної організованої злочинної групи.

У регіоні було здійснено кілька розбійних нападів особами у масках із капронових колготок із застосуванням автомату Калашникова.

Працівники УБОЗ встановили, що громадянин республіки Молдова з метою вчинення розбійних нападів на території України у лютому 2011 року організував озброєну банду. До її складу залучив ще двох громадян Молдови та одного буковинця.

Розслідуванням доведено вчинення учасниками 4 озброєних розбійних напади та 1 незаконне заволодіння транспортним засобом.

До речі, під час вчинення злочинів бандити катували потерпілих електричним струмом, натягували на голову поліетиленовий пакет, здавлювали пальцями рук очні яблука тощо.

Ще одну банду викрито спецпідрозділом БОЗ в Одеській області, до складу якої входили мешканці Дніпродзержинська. Завдяки пильності правоохоронців зловмисники затримані на початку їх кримінальної кар’єри. Вони встигли вчинити лише один розбійний напад – на одеського приватного підприємця.

Здобич у вигляді сейфа з грошима дісталася спільникам після застосування вогнепальної зброї та побиття комерсанта.

Однак, бандити не встигли навіть зрадіти отриманим коштам, тому що паралельно було розпочато операцію працівників УБОЗ, яка увінчалася затриманням зловмисників.

В системі організованої злочинності бандитизм посягає особливе місце, це найбільш яскраво виражений злочин корисливо-насильницького спрямування, який супроводжується тяжкими моральними та фізичними наслідками для потерпілих та суспільним резонансом.

При викритті таких злочинних формувань виникають труднощі, пов’язані з тим, що у своїх діях зловмисники, як правило, дуже обережні та дисципліновані. Вони мають чіткий та детальний план, кожен член банди виконує свою роль та завдання, старанно приховують сліди злочинів. Також бандити часто залякують своїх жертв подальшими розправами у випадку звернення до правоохоронних органів.

Незважаючи на це, працівники спецпідрозділів БОЗ виходять на їх слід, щоб хоча б ненадовго «очистити» наш Світ від таких нелюдів.

Під час розгляду кримінальних справ такої категорії судами враховується високий рівень небезпеки вчиненого злочину. За бандитизм передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі строком до п’ятнадцяти років із конфіскацією майна.

 

 

 ГУБОЗ МВС України

You may also like...