Понад 300 посадових осіб органів влади притягнуто до відповідальності за порушення прав дітей

Понад 300 посадових осіб органів влади притягнуто до відповідальності за порушення прав дітей на гідний розвиток

Загалом, за результатами прокурорських перевірок щодо додержання законодавства, спрямованого на запобігання поширенню продукції, яка негативно впливає на формування свідомості дітей, розпочато 15 кримінальних проваджень, до відповідальності притягнуто понад 300 посадових осіб, поновлено права майже 2 тисяч дітей, на їхню користь відшкодовано 119 тис грн. Про це повідомила начальник управління захисту прав і свобод дітей Генпрокуратури Олеся Волошина.

Зокрема, зазначила начальник управління, під час перевірок встановлено, що органи освіти не вживають заходи щодо захисту учнівської молоді від будь-яких форм фізичного чи психічного насильства, формування моральних засад і утвердження здорового способу життя, не створюють умови для духовного розвитку дітей, що негативно позначається на їхній поведінці.

За її інформацією, в Україні понад 15 тисяч загальноосвітніх шкіл мають комп’ютерні комплекси, підключені до мережі Інтернету. У більшості з них відсутнє обмеження доступу учнів до інтернет-ресурсів забороненого змісту.

«Так, у комп’ютерному класі навчального закладу міста Донецька учні мали доступ до таких сайтів. Аналогічний випадок мав місце у загальноосвітній школі Волинської області, де під час уроку інформатики учні грали у відеогру, що містить елементи насильства та жорстокості», – розповіла вона, додавши, що на усунення цих порушень прокурорами внесено понад 100 подань, за результатами розгляду яких заблоковано доступ до недозволених інтернет-ресурсів.

Також, за словами Олесі Волошиної, популяризація насильства безпосередньо штовхає неповнолітніх на скоєння правопорушень. Свої протиправні дії підлітки нерідко знімають на камери мобільних телефонів, а потім хизуються перед однолітками. «Зокрема четверо подруг із міста Кременчука Полтавської області відзняли нанесення побоїв тринадцятирічній дівчині та показували це відео знайомим. За висновками експертизи це відео визнано таким, що пропагує насильство та жорстокість. За такі дії підлітків засуджено», – зазначила вона.

Начальник управління звернула увагу і на те, що на стан навчально-виховної роботи негативно впливає поведінка вчителів, які вчиняють насильство над дітьми, принижують їх гідність. «Наприклад, вчитель навчально-виховного комплексу Міжгірського району Закарпатської області під час проведення уроку завдала тілесних ушкоджень учениці 1-го класу. За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження, досудове розслідування у якому триває», – акцентувала вона. За її словами, схожі факти також встановлено прокурорами Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Львівської, Миколаївської та Хмельницької областей. На захист учнів стосовно педагогів розпочаті кримінальні провадження.

Підсумовуючи вона повідомила, що на усунення цих порушень Генеральна прокуратура внесла подання Міністру освіти і науки України.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

You may also like...