Стан розслідування злочинів проти життя і здоров’я особи в Луганській області

Сьогодні на прес-конференції в прокуратурі Луганської області начальник відділу нагляду за додержанням законів при розслідуванні злочинів проти життя Андрій Перов, поінформував представників ЗМІ про роботу проведену правоохоронцями області у поточному році щодо розслідування злочинів проти життя та здоров’я особи.

Так, специфіка роботи відділу – це 26 статей Кримінального кодексу України, які передбачають відповідальність здебільшого за тяжкі та особливо тяжкі злочини, предметом яких є не лише життя та здоров’я людини, але й її честь та гідність. Умисні вбивства, тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть, зникнення безвісті осіб та їх викрадення – це основний масив, з чим доводиться працювати.
Усього упродовж 2015 року зареєстровано 2187 кримінальних проваджень з визначенням правової кваліфікації за ст.ст.115-118 КК України (умисні вбивства). При цьому слід зауважити, що цю цифру складають у тому числі самогубства людей, яких зареєстровано 180, зникнення осіб безвісті (259) та природні смерті, які вимагають перевірки слідчим шляхом (1682).

У поточному році за сприяння відділу та належної взаємодії процесуальних керівників та слідчих на місцях розкрито понад 60 умисних вбивств. У разі вчинення злочинів військовослужбовцями, такі кримінальні провадження після їх розкриття передавались до військової прокуратури для здійснення процесуального керівництва.

Розслідування кримінальних проваджень ускладнено внутрішнім переміщенням осіб на території України, у тому числі на тимчасово окуповану її частину, у зв’язку з чим прокуратурою у випадку встановлення ключових свідків убивств, невідкладно здійснюється їх допит у слідчого судді з метою подальшого їх використання як доказів у ході судового розгляду.

А. Перов відмітив злагоджену з місцевими правоохоронцями роботу у Новоайдарському, Станично-Луганському районах, місті Рубіжне, де були розкриті складні резонансні справи, такі як викрадення та подальше вбивство подружжя у місті Щастя, зухвале вбивство сім’ї (матері та доньки) з корисливих мотивів у місті Рубіжному, жорстоке вбивство 2 осіб (у тому числі 1 дитини) та одночасний замах на життя ще 2 у Станиці-Луганській.

Сьогодні для всіх очевидною є зростання кількості вбивств та тілесних ушкоджень, вчинених з використанням вогнепальної зброї, яких у цьому році понад 30, і це не рахуючи терористичних актів, про які ми чуємо ледь не щодня.

Відголоски триваючої антитерористичної операції у вигляді зброї, боєприпасів та вибухівки мешканцям прифронтових районів трапляються часто, та іноді ця зброя, нажаль, використовується ними за призначенням. Як приклад, 27 листопада 2015 року судом винесено вирок, яким до 10 років позбавлення волі засуджено мешканця Станично-Луганського району, який зі знайденої автоматичної зброї вбив співмешканця своєї матері та поранив свою знайому, наголосив А. Перов.

У полі зору відділу перебувають і досить рідкісні склади злочинів, які, нажаль, трапляються на теренах області, такі як зґвалтування малолітніх. Зокрема у цьому році кримінальне провадження за таким фактом було розкрито та розслідувано у найкоротші строки, наразі стосовно обвинуваченого до суду направлено клопотання про застосування примусових медичних заходів у зв’язку з психічними розладами останнього.

Відділом проведена робота з відновлення втрачених у зв’язку з проведенням АТО кримінальних проваджень, у яких особи тримаються під вартою у слідчих ізоляторах. Я результат, вже є 2 остаточних судових рішення у таких кримінальних провадженнях, а особи направлені для відбуття покарання в установи Державної пенітенціарної служби.

Підводячи підсумки А. Перов наголосив, що окрім наглядової діяльності на вказаному напрямку, відділ здійснює безпосереднє процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях, які розслідуються слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Луганській області. З початку АТО, завдяки роботі відділу та слідчих, встановлено місцезнаходження понад 50 осіб, розкрито та направлено до суду провадження за фактом умисного вбивства, вчиненого групою осіб у Марківському районі (натепер відділом підтримується державне обвинувачення у цій справі).

 

Прес-служба прокуратури Луганської області

You may also like...