З 1 січня 2018 року на держкордоні запрацює система фіксації біометричних даних громадян

Сьогодні, 21 грудня, Державна прикордонна служба України презентувала систему фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства. Презентація відбулася у Міжнародному аеропорту «Київ» (Жуляни). У заході взяли участь Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал.

Запуск системи фіксації біометричних даних Держприкордонслужби ‑ це ще один крок щодо покращення безпекової складової при перетинанні кордону та вдосконалення системи прикордонного контролю. Вона стане однією з підсистем відомчої автоматизованої системи прикордонного контролю.

контроль

Як повідомив Олександр Турчинов, РНБО прийняла рішення щодо посилення контролю при перетині кордону громадянами, а також особами без громадянства. Насамперед, це стосується громадян Російської Федерації, через кордон з якою на територію нашої держави потрапляють шпигуни, диверсанти і провокатори.

«Кабінет Міністрів за дорученням РНБО затвердив перелік країн міграційного ризику. Серед цих країн найбільшу проблему ми маємо з Російською Федерацією. І наступного року вона буде вирішуватися», – наголосив Олександр Турчинов.

Він повідомив, що ставиться низка завдань: в’їзд в країну за біометричними паспортами, проведення верифікації та ідентифікації за біометричними даними, зокрема за відбитками пальців. Також ідеться про попередження про в’їзд в країну з поясненням мети візиту.
«Крім того МВС буде запроваджувати систему фіксації перебування громадян з країн міграційного ризику і, перш за все з РФ, на території України. Увесь цей комплекс заходів посилить безпекову позицію держави», – сказав Олександр Турчинов.

Як підкреслив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, презентована сьогодні система розпочинає роботу у перший день нового року у вже обладнаних 157 пунктах. Далі будуть належним чином оснащені всі пункти пропуску на українському кордоні, що дозволить завадити потраплянню на територію держави кримінальних елементів і осіб, що мають сумнівні цілі.

«Ми перекриємо всі стаціонарні пункти пропуску, а потім – і малі пункти пропуску місцевого значення. Ці бази даних дозволять нам увійти в десятку країн з найкращою верифікацією перетинаючих кордон. Вже зараз Україна входить до десятки країн за кількістю запитів і відповідей з базами Інтерполу. Це дає нам вищу гарантію, що до нас не потраплятимуть кримінальні елементи», – підкреслив Арсен Аваков.

За його словами, зараз цей захист найактуальніший щодо перетину осіб з країн Азії, Близького Сходу та РФ. Але цей перелік буде постійно моніторитися, і РНБО прийматиме відповідні рішення.

«Для тих країн, з якими у нас адекватні відносини, великі угоди, обмін даними, – країн ЄС, Канади, США, більшості країн світу – не буде жодних проблем. Для країн, з якими постійно виникають інциденти, і є підстави припускати, що звідти в Україну можливий великий потік людей з сумнівною репутацією, ми застосовуватимемо цей спосіб», – сказав Арсен Аваков.

Процедуру біометричного контролю здійснюватимуть Державна прикордонна служба, Державна міграційна служба, Служба безпеки, Національна поліція, що дає можливість посилити, як контррозвідувальні заходи, так і боротьбу з криміналітетом, адже система чітко ідентифікуватиме осіб, і буде унеможливлювати перетин кордону за підробленими документами чи документами третіх осіб.

Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал підкреслив, що не всі країни, зокрема й європейські, мають такі новітні системи, які чітко фіксують в’їзд-виїзд.

«Наша система рахує, скільки діб особа, що в’їхала в Україну, знаходиться на її території. Якщо вона прострочила термін 90 діб, ми складаємо відповідні протоколи про порушення порядку перебування. Це новітня система. Дуже мало країн мають такі можливості», – сказав очільник ДПСУ.

Він додав, що наразі обладнані всі пункти пропуску на російському кордоні та всі авіаційні пункти пропуску. Оснащення пунктів на західному кордоні має бути закінчене до кінця року.

«За надходження необхідного фінансування, з наступного року почнемо обладнувати місцеві пункти пропуски, що знаходяться в районах, селах, що не мають стратегічного значення», – повідомив Петро Цигикал.

Департамент комунікації МВС України

You may also like...