В Тернополе задержана преступная группировка «ювелиров»

Оперативники Тернопільського обласного управління карного розшуку затримали трьох членів злочинного угруповання, які, за попередніми даними, спеціалізувалися на крадіжках золотих виробів у багатьох областях держави. Ця кваліфікована група зловмисників діяла упродовж двох років та скоїла майже два десятки крадіжок на території України. Усі підозрювані – жителі Херсонської області. У злочинців вилучено сім з половиною кілограмів золотих виробів, пістолет системи «Наган», набої до нього, а також джип марки «Лексус».Резонансна не лише для Тернополя, а й далеко за межами обласного центру крадіжка сталася у ніч з другого на третє жовтня. З магазину «Золото», що на вулиці Руській у самому центрі Тернополя, невідомі зловмисники викрали коштовності вартістю майже шість мільйонів гривень. Професійні злочинці мали на озброєнні спеціальну техніку, за допомогою якої їм вдалося проникнути до магазину. Крадії зламали замки дверей службового входу, розрізали грати й забрали чимало коштовностей із сейфів. Але спеціальне обладнання не давало можливості тривалий час утримувати сигналізацію в робочому стані. Коли вона спрацювала, на місце крадіжки прибула оперативно-розшукова група обласного управління внутрішніх справ. Було опитано жителів кількох прилеглих будинків, таксистів, а також випадкових перехожих, які могли тієї ночі стати свідками крадіжки. «По гарячих» слідах впіймати добре підготовлену групу злочинців міліціонерам тоді не вдалося. Почалася копітка й виснажлива робота по розшуку злочинців. Оперативники крок за кроком розслідували резонансний злочин. І їхня нелегка робота увінчалася успіхом. Кримінальну подію у Тернополі чимало людей називали «грабежем по-голлівудськи» та «пограбуванням століття». Не дивно, адже крадіжки, де б безслідно зникла така кількість золотих виробів, раніше на Тернопіллі не було. Багатьом здавалося, що правоохоронцям швидко розкрити злочин не вдасться. Але не минуло й місяця, як досвідчені оперативники вийшли на слід злочинної зграї.

Як повідомив начальник Тернопільського обласного управління міліції генерал-лейтенант міліції Віталій Максимов, розслідування цієї непростої крадіжки було надзвичайно складним, потребувало неодноразових виїздів у різні регіони держави. На початку розслідування було висунуто декілька версій. У першу чергу в поле зору міліціонерів потрапили жителі області, які вже притягалися до кримінальної відповідальності та могли скоїти аналогічний злочин. Було перевірено співробітників магазину на причетність до крадіжки.

Але обидві версії не підтвердились. Залишалася підозра, що до Тернополя тієї ночі прибула кваліфікована група злочинців з інших регіонів держави. Оперативними заходами було встановлено осіб, причетних до злочину. Група майже два місяці готувалися крадіжки у Тернополі. Цікаво, що зловмисники не стали чекати слушного моменту, а активно взялися за реалізацію крадених коштовностей.

Одного зі злочинців оперативники спіймали у Києві, двох інших – у Східній Україні. Всі троє затриманих арештовані. Серед вилученого – спеціальне комп’ютерне знаряддя, яким користувалися злочинці для проникнення до торгових закладів, коштовності, викрадені не тільки з магазину у Тернополі. У столичній квартирі, де тимчасово проживав один із затриманих, міліціонери знайшли вогнепальну зброю. Для поїздок у регіони злочинці користувалися шикарною іномаркою. Вилучене знаряддя свідчить, що група активно готувалася до подібних крадіжок. Триває розслідування.

Центр зв’язків з громадськістю УМВС в Тернопільській області

You may also like...