На Днепре в 30 метрах от берега ушли под лед рыбаки

На Днепре в 30 метрах от берега ушли под лед рыбаки Не зважаючи на комплекс профілактичних заходів, що проводять на водних об’єктах співробітники МНС, кількість надзвичайних подій не зменшується. Громадяни продовжують нехтувати елементарними правилами поведінки на льоду і раз за разом наражаються на небезпеку.

31 січня двоє рибалок, повертаючись з місця зимової риболовлі на річці Дніпро, в районі села Свідівок, за 30 метрів від берега провалилися під кригу. На щастя, в цьому місці біло кілька дерев’яних колод, за які чоловіки зуміли зачепитися. Проте, допомогу їм довелось чекати ще 40 хвилин, поки їх не помітили четверо рибалок, що також поверталися цією дорогою на берег.

За допомогою мотузки їм вдалось витягнути на кригу одного з рибаків, що провалився, але під час рятування другого мотузка порвалася і 47-річний чоловік, у якого вже не залишилось сил, пішов під лід.

Зрозумівши, що шлях до берега небезпечний і самостійно його не подолати, чоловіки, старшому з яких 64, а молодшому 28 років, відступили на невеличкий острів за 200 метрів від берега та зателефонували до рятувальників.

На місце події одразу прибули оперативна група та оперативний відділ Головного управління МНС, підрозділи аварійно-рятувального загону швидкого реагування, а також співробітники Черкаської міської та обласної комунальної аварійно-рятувальної служби.

Рятувальники в спеціальних термостійких костюмах дісталися до рибалок, що чекали на острові, і за допомогою плоскодонного човна усіх п’ять чоловіків вдалося швидко евакуювати на берег.

49-річний рибалка, якого витягли з води, на цей час вже не міг самостійно рухатися, тому його із діагнозом переохолодження ІІ-го ступеню було терміново госпіталізовано до Черкаської лікарні швидкої допомоги. Лікарі оцінюють його стан, як задовільний.

Тіло рибалки, що потонув, наступного дня знайшли та підняли на поверхню водолази Черкаської обласної комунальної аварійно-рятувальної служби.

До трагедії призвели декілька факторів, і те, що рибалки не переконалися у товщині криги, і не дотримання ними безпечної відстані один від одного під час руху, і головне, те, що рибалки знаходилися у стані алкогольного сп’яніння, а відтак не змогли, як реально оцінити небезпеку, так і ефективно діяти в небезпечній ситуації, до якої потрапили.

Всього з початку року внаслідок необачних дій на водних об’єктах Черкащини загинули 3 людини, 5-х співробітникам МНС вдалося врятувати.

Костянтин Проценко – помічник начальника Головного управління МНС України в Черкаській області

You may also like...