На Харьковщине обманутые инвесторы требуют деньги

Один викладач технології будівельного виробництва, щоб привернути увагу студентів, завжди розпочинав першу лекцію зі слів: «Красти легше всього на війні… Після війни – на будівництві… Так от, війни зараз немає». З тих далеких часів багато що змінилося, але сьогодні все частіше шахраїв приваблює можливість отримати «дурні гроші» при здійсненні капітального будівництва як підрядним, так і господарським способом.Управлінням Державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУМВС України в Харківській області під час проведення перевірки діяльності житлово-будівельного кооперативу, розташованого в Дергачівському районі Харківської області, було виявлено порушення чинного законодавства під час використання керівництвом вказаного кооперативу земельної ділянки, а також здійснення будівництва житлових будинків на цій землі.

Правоохоронцями було встановлено, що керівник кооперативу здійснював укладання договорів з фізичними особами про пайове будівництво на зазначеній земельній ділянці та в подальшому отримував кошти від громадян для проведення будівельних робіт.

— Працівники УДСБЕЗ також встановили, що у керівництва ЖБК були відсутні повноваження використовувати зазначену земельну ділянку та здійснювати будь-яке будівництво, — розповів начальник відділу боротьби зі злочинами у сфері земельних відносин УДСБЕЗ ГУМВС України в Харківській області Олександр Васильович Фролов. — Земельна ділянка загальною площею 60 га була надана іншому житлово-будівельному кооперативу під будівництво індивідуальних житлових будинків для учасників бойових дій у Демократичній Республіці Афганістан.

До речі, про це було добре відомо керівнику ЖБК ( незареєстрованого у жодному райвиконкомі – авт.). Саме він, як виявилось під час слідства, підробив угоду на право тимчасового використання ділянки, самовільно її зайняв та розпочав незаконну забудову означеної землі. А кошти на це йому виділили… довірливі громадяни, які мріяли про власну оселю поблизу міста. І ця мрія здавалась їм такою близькою, що вони вірили кожному слову шахраїв. Саме слову. Тому що ніхто з постраждалих, виходячи з результатів перевірки, не поцікавився ні у сільраді, ні у Дергачівській райраді або держадміністрації з ким має справу. Чи було рішення про виділення землі під забудову, і кому цю землю виділили. Мабуть, їм і на думку не спадало, що на очах у місцевої влади хтось ризикне користуватися чужою землею та ще й продавати недобудовані будівлі.

Розповідає один із постраждалих: «В свій час я терміново шукав ділянку або будинок, щоб забрати з Полтавської області своїх старезних батьків – ним вже під 80 років. У газеті побачив оголошення: продається будинок у Солоніцівці. Я відразу ж подзвонив. Голова будівельного кооперативу, як він представився, детально мені розповів, що тут є газ, водопровід і інші комунікації. Поїхали на місце. Будинок був ще незакінчений, були готові тільки стіни і дах, але голова присягнувся, що через три місяці всі оздоблювальні роботу закінчать, і будинок мені здадуть під ключ. Ми уклали «Договір про пайову участь в завершенні будівництва». Але як тільки я заплатив 115 тисяч гривень, роботи відразу ж припинилися. На всі мої нарікання, мовляв, треба ж закінчувати будівництво, голова ЖБК тільки руками розводив. Так продовжувалося більше року. Тоді я не витерпів, і сам найняв працівників…».

І з власними грошима постраждалі чомусь поводилися дуже дивно. Віддавали їх під «чесне слово». Ні квитанцій, ні прибуткових ордерів від «голови кооперативу» не отримували. Лише підписували договір.

В результаті, як встановлено, шахраї незаконно заволоділи коштами громадян. Працівниками УДСБЕЗ ГУМВС України в Харківській області вже встановлено п’ятеро ошуканих інвесторів, які вклали в будівництво власного житла від 120 до 300 тисяч гривень. Всього за даними правоохоронців в результаті цієї афери постраждало щонайменше 45 осіб. Загальні збитки громадян від протиправної діяльності директора ЖБК будуть встановлені під час подальшого розслідування цієї кримінальної справи. Попередня ж сума збитків, які було вчинено державі, складає 500 тисяч гривень. Це гроші, які були виділені на будівництво котеджів для сімей воїнів-афганців.

Наразі за вказаними матеріалами слідчим управлінням ГУМВС України в Харківській області порушена кримінальна справа за ознаками складу злочину передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України (шахрайство).

Прийняв рішення інвестувати новобудову, слід пам’ятати декілька правил.

Перше: вивчите репутацію забудовника (як багато було побудовано, чи все здано вчасно) і обов’язково відвідаєте його останній зданий об’єкт.

Друге: не інвестуйте в об’єкти, вартість яких нижче ринковою на 15% і більше. Зверніть увагу, звідки йде фінансування будівництва: якщо вже на першому етапі забудовник використовує гроші населення, довіряти йому небезпечно.

Третє: дізнайтеся, чи кредитують банки квартири в будинку, що будується. З’ясуєте, на яких умовах видається кредит. Якщо банк вимагає додаткового забезпечення (об’єкт нерухомості в заставу, депозитний внесок і ін.), означає він не довіряє забудовникові. Спробуйте знайти страхову компанію, яка б узяла на себе ризики будівництва.

Четверте: вимагайте від компанії повний пакет дозвільних документів і вивчіть їх з юристом.

І п’яте: ніколи не вкладайте у віртуальну квартиру всі свої заощадження і не продавайте ради цього наявне житло, якщо воно у вас єдине. Вкладення в новобудову — це рулетка. Якщо ви все ж таки вклали гроші і виявилось, що будівництво заморожується, покваптеся в судовому порядку оформити право власності на вашу квартиру як на об’єкт незавершеного будівництва. Це захистить вас від майбутнього забудовника, який, прийшовши на зміну колишньому, напевно спробує підняти ціну на житло, а також захистить від перепродажу оселі іншій людині без вашого відома.

Марина Ростова

ЦГЗ ГУМВС України в Харківській області

You may also like...