На Буковині з моменту ліквідації наслідків стихійного лиха порушено чотирнадцять кримінальних справ

На Буковині, за матеріалами працівників УДСБЕЗ та УБОЗу, прокуратурою порушено 14 кримінальних справ за фактами нецільового використання бюджетних коштів, незаконного вивезення лісоматеріалів та самовільної вирубки дерев. Так, працівники підрозділу управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Чернівецькій області задокументували факт службової недбалості посадовців одного з міжрайонних управлінь водного господарства, підпорядкованого Дністровсько-Прутському басейновому управлінню водних ресурсів. Службові особи цього управління через неналежне виконання своїх обов’язків не забезпечили безпечну експлуатацію чотирьох ставків загальною площею 14,5 га, які орендуються. Через таку недбалість під час повені 23-28 липня 2008 року відбувся прорив гребель цих ставків і підтоплення одного з сіл. У результаті пошкоджено будівлі жителів села та зруйновано сільську дорогу, загалом спричинено збитків на суму понад 297 тис. грн. За фактом службової недбалості прокуратурою Чернівецької області порушено кримінальну справу.

Під час розслідування оперативниками було встановлено досить «цікаві» факти «хазяйнування по-буковинськи». Кошти з державного бюджету в сумі 545 тис. грн., спрямовані на фінансування меліоративних систем, були використані не на експлуатацію споруд, які захищають населені пункти і території від підтоплення, а на інші поточні витрати. За ці гроші відбувалося … преміювання та створення додаткових штатних одиниць.

Правоохоронцями виявлено і тих, хто намагався збагатитися на людській біді. Зокрема, в Путильському районі задокументовано факт реалізації борошна, яке було доставлене як безкоштовна гуманітарна допомога. Чиновник Путильської районної державної адміністрації надав усну вказівку про продаж цього продукту приватним підприємцям та місцевим жителям. Продавали затребуваний товар по ціні 125 грн. за один мішок. Всього підприємливі ділки встигли з 29 липня по 5 серпня поточного року реалізувати 58 мішків ( 2,8 т.) борошна.

Вкотре, зловживаючи службовим становищем, «погоріли» посадовці. Цього разу службовці Хотинського державного лісового господарства, які вступивши в злочинну змову з колегами по рангу Дністровської сільської ради Кельменецького району та Кельменецького БТІ, внесли недостовірні відомості в офіційні документи і незаконно привласнили земельну ділянку площею 0,04 га. Таким же чином чиновники «прикарманили» й об’єкти нерухомості (будинок лісника) вартістю 100 тис. грн.., що знаходяться в рекреаційній зоні лісового фонду на березі річки Дністер. За фактом привласнення, розтрати майна та службового підроблення прокуратурою Кельменецького району порушена кримінальна справа.

Самовільну рубку дерев допустили посадовці у Плосківському лісництві Путильського району, загалом було зрубано 70 дерев на суму 313 тисяч гривень. Прокуратурою області порушено кримінальну справу за фактом службової недбалості. Двоє лісників цього ж лісництва внесли неправдиві відомості в акт виконаних робіт, привласнивши 20 тисяч гривень державних коштів. Фінал такого збагачення був аналогічним з попередніми – за даним фактом прокуратурою порушено кримінальну справу.

У Вижницькому районі приватний підприємець, підробивши документи, попався на гарячому під час незаконного перевезення пиломатеріалів: коли чоловік намагався вивезти 38 кубів дошки вартістю 23 тисячі гривень, його зупинили правоохоронці. По даному факту порушена кримінальна справа.

Потрапили в поле зору правоохоронців і службові особи ПП в с. Коритне Вижницького району. Вони в період другого кварталу 2008 року, шляхом підроблення товарно-транспортних накладних про придбання лісодеревини, незаконно отримували у Чернівецькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для забезпечення експортних операцій. Надалі підприємливі ділки здійснювали незаконне проведення експортних операцій по відправці лісодеревини за межі території України в Туреччину. Таким чином було незаконно вивезено лісоматеріалів на загальну суму 132 тис. грн. Працівники УДСБЕЗ під час проведення оперативно-розшукових заходів задокументували злочинну діяльність посадовців. Наразі прокуратурою Чернівецької області порушено кримінальну справу за фактом зловживання владою.

Сектор зв’язків з громадськістю УМВС України, в Чернівецькій області

You may also like...