Вбивча сила материнського «кохання»

Жахливе вбивство  сталося в селищі Ворожба Білопільського району. Там 38-річна жінка вбила свого 16-річного сина. Міліціонери, які прибули на місце пригоди були вражені тим, яким способом із якою жорстокістю мати двох дітей позбавила життя свого старшого сина. Голова та тіло  Сашка, а саме так звали загиблого, були в буквальному сенці порубані сокирою та побиті молотком. Наразі правоохоронці зясовують причину такої агресивної і неадекватної поведінки жінки. Остання ж , допоки триває слідство, буде знаходитись у слідчому ізоляторі міліції.

Сьогодні в коридорах Білопільської-школи інтернату  незвично тихо. Все стає зрозумілим, коли бачиш портрет юнака в траурній рамці та запалену свічку поруч. Учні пошепки повідомляють одне одному новину – одинадцятикласника Сашка вбила мати.  Однокласники хлопця й досі не можуть зрозуміти, за яку провину їх товариш сплатив власним життям. «Він дуже хорошим був, нічого про нього сказати поганого не можу, – говорить Юрко, – юнак з яким приятелював Сашко, – він тихий був, спокійний, слова поганого не скаже.»

Такої ж думки й керівництво учбового закладу. Всі відмічали, як хлопець турбувався про молодшого братика, який навчався в 5 класі цієї ж школи, як хвилювався за матір. В свої 16 років, вважають педагоги, він був справжнім чоловіком. Все – від заготівлі дров на зиму, до їжі на столі – було на його плечах. Мати ж працювати не хотіла. 

«Якщо Саша на обід приходив у шкільну їдальню і якщо у нього щось залишалось з їжі , він забирав до дому,  мамі. І таке добре відношення до мами в нього спостерігалось завжди. Ніколи не відзивався про неї погано. Тільки говорив, що мама не може себе зорганізувати, щоб більше дбала про них та знайшла роботу. Він навіть допомагав їй працевлаштуватися та вона не дуже і хотіла»,- пригадує директор інтернату.

Сьогодні 38-річна Світлана, а саме так звали жінку, заарештована. Що підштовхнуло її, матір двох дітей,  до тяжкого злочину,  наразі доводиться зясовувати слідчим. За останні 10 років в області  це перший випадок коли батьки вбивали своїх дітей. Але те, з яким холоднокровним спокоєм мати розповідала про розправу над власною дитиною, здивувала навіть «бувалих» оперативників.

Складалося враження, що  вона просто ненавидить покійного сина. Світлана постійно звинувачувала його то  у неприязні до неї та молодшого братика, то у захоплені баптиськими релегійними вченнями. Мовляв, все з віруючими розмовляв, а від неї таївся. Каже, як би вона не вбила, Сашко вбив би її. Тому однієї ночі, коли діти заснули, жінка таки наважилась на рішучий вчинок.  «Я спочатку хотіла його палкою вдарити, – розповідала вона під час допиту,- но потім вирішила:  як що смерть, то смерть. Я ще посиділа на кухні, подумала. Потім вийшла до кухні, взяла сокиру та молоток. І ударила по голові. Він не відреагував. Я ще, потім ще і ще. Зрозуміла – син помер». На шум прокинувся 11-річний Сергійко, ліжко якого стояло поруч із ліжком старшого брата. Світлана пригорнула його до себе. Вона не могла допустити, що її улюбленець міг злякатися. «Ви зрозумійте мене,- цинічно виправдовувавлась жінка,- дитина маленька, я його заспокоювала, щоб не плакав. Всеж таки покійник в домі». Залишається тільки здогадуватись, про що в той час думала мати, коли обіймала одну дитину, а поруч лежала лежало закривавлене тіло другої.

Те, що трапилось в селищі в місцевих жителів викликало справжній шок. Сусіди жаліють хлопця і в усьому звинувачують непутящу мамашу. За нею тут прочно закріпилася слава гулящої жінки, яка жила тількі для себе.

Поки мати перебуває в міліції, Сашка поховали сусіди та вчителі школи, де він навчався. На згадку про хлопця, на стінах кімнати залишились намальовані ним  яскраві  плакати з висловами про любов та світле майбутнє, до якого так прагнув юнак . Сергійко наразі знаходиться в інтернаті.  Та чи пробачить дитяче серце мати-вбивцю, яка в одну мить позбавила його найріднішої людини і фактично зробила сиротою, покаже життя.

Ельвіра Біганова, СЗГ УМВС Суми

You may also like...