В Севастополе псевдомилиционер под «крышей» коллекторов занимался банальным вымогательством

Пред‘явивши «ліві» документи, поміщені в обкладинку від міліцейського посвідчення, зловмисник запропонував підприємцю домовитись. За 3 тисячі доларів хабара працівник колекторської фірми, яка спеціалізувалася на вибиванні боргів, обіцяв сприяння у закритті ніби-то порушеної стосовно боржниці за невчасну сплату кредиту кримінальну справу. Інакше, прогрожував самозванець, на майно та нерухомість буде накладено арешт…

У Севастополі оперативні працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю та відділу внутрішньої безпеки УМВС викрили групу осіб, які шахрайським способом, під виглядом працівників міліції, вимагали у громадян великі грошові суми.

Було встановлено, що до вказаної групи входили двоє працівників місцевої філії колекторської фірми. Зазначену фірму було створено з метою стягування кредитних заборгованостей, оскільки розвитку цього нового виду комерційної діяльності сприяла, зокрема, фінансова криза.

Співробітниками Держслужби боротьби з економічною злочинністю було встановлено, що зазначеною колекторською фірмою було укладено договір з кредитним союзом про сприяння в погашенні дебіторської заборгованості по кредитах. Кредитний союз надав фірмі список осіб, які мають заборгованість по погашенню кредитів. За повернення кредиту фірма повинна була отримати в середньому близько третини від погашеної суми.

Під час відпрацювання оперативної інформації було встановлено, що директор колекторської фірми неодноразово по телефону звертався до директора агентства нерухомості, у якої в кредитній спілці була відкрита кредитна лінія сумою 450 тис. грн. та вже терміном на місяць прострочено погашення кредиту, з вимогою погасити заборгованість. В свою чергу, один з працівників колекторської фірми, представившись працівником Державної служби боротьби з економічною злочинністю м. Севастополя, звернувся до директора агентства нерухомості з інформацією про те, що стосовно неї вже порушено кримінальну справу за ознаками ст. 222 Кримінального кодексу України (шахрайство з фінансовими ресурсами). Самозванець пригрозив їй, що у випадку неповернення кредиту на її майно та нерухомість буде накладено арешт. Одночасно він натякнув жінці, що сам може посприяти закриттю кримінальної справи та вирішенню проблемних питань з кредитною спілкою, але це буде коштувати 3 тис. доларів США.

Під час проведення спільної операції працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю та відділу внутрішньої безпеки УМВС м. Севастополі в офісі агентства нерухомості на «гарячому» під час отримання 1 тис. дол. США й був затриманий цей псевдоміліціонер, співробітник колекторської фірми. У шахрая вилучено отримані грошові кошти, посвідчення члена Всеукраїнської правової організації «Антикорупційний комітет», поміщене в обкладинку від міліційного посвідчення. Одночасно був затриманий і директор місцевої філії колекторської фірми, який очікував подільника неподалік в автомашині. Під тиском переконливих доказів обидва шахраї дали правдиві свідчення. Отримані гроші вони, звичайно ж, і не збиралася переказувати на рахунок кредитного союзу у вигляді сплати за погашення кредиту, а просто хотіли розділити між собою.

За даним фактом слідчим управлінням стосовно зловмисників порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України. На даний час працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю проводять оперативно-розшукові та слідчі заходи, направлені на встановлення інших фактів скоєння злочинів зазначеними зловмисниками.

Департамент Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України
 

You may also like...