За статусом потерпілого громадянам, ошуканим «Кінгз Кепітал», не обов‘язково їхати до столиці

За рік з часу порушення кримінальної справи за фактом шахрайського заволодіння посадовими особами ТОВ «Кінгз Кепітал» грошовими коштами громадян навіть у найбільш довірливих людей розвіялися останні ілюзії щодо можливості отримання обіцяних «шалених прибутків» у вигляді високих відсотків так ніхто і не отримав, як, власне, і самих вкладів. А обіцяли шахраї немало – по закінченні року за вкладеними в компанію коштами спокушали виплатити іноді аж до 63% річних! Згодом, щоправда,  «ставки» дещо знизилися – останнім часом «Кінгз Кепітал» обіцяв до 36 % прибутку. При цьому найменша сума внеску була 2,5 тисячі гривень.

Наразі до слідчих продовжують звертатися громадяни, які сліпо повіривши в обіцянки, вкладали десятки чи й сотні тисяч гривень. Приміром, родина зі Львова, взявши в банку кредит під заставу кількох квартир, принесла до «Кінгз Кепітал» понад мільйон гривень, сподіваючись за рік розбагатіти «на відсотках».

Загальну ж суму коштів, на яку встигли ошукати посадовці «Кінгз Кепітал» громадян, поки що назвати важко, адже з відповідними заявами до органів внутрішніх справ продовжують звертатися все нові «шукачі прибутків». Як було встановлено під час  досудового слідства, за час існування ТОВ «Кінгз Кепітал» в усіх областях України, де є релігійні громадські організації «Посольство благословенного Царства Божого для всіх народів», були створені філії цього товариства, працівники яких приймали грошові вклади від громадян. Всього з лютого 2006 по жовтень 2008 років на території України було відкрито 29 таких філій. 

– Річний термін дії договорів,  укладених між вкладниками та посадовими особами групи компаній «Кінгз Кепітал» до припинення роботи останніх, закінчився п‘ятого листопада, – зазначив заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Віктор Ільчук. – Тож всі громадяни, які постраждали від шахрайських дій у різних регіонах України, в принципі, вже усвідомили, що їх ошукали. Однак аби написати відповідну заяву, не обов‘язково їхати до Києва, до Головного слідчого управління, в провадженні якого знаходиться ця резонансна кримінальна справа. Практично у всіх обласних центрах працюють слідчо-оперативні групи. Тож після проведення всіх процесуальних дій постраждалі від афери громадяни отримають на місцях статус потерпілих у справі. На даний час в межах розслідування кримінальної справи за фактом шахрайського заволодіння посадовими особами ТОВ «Кінгз Кепітал» грошовими коштами громадян в особливо великих розмірах потерпілими вже визнано більш ніж 2700 осіб. До речі, санкціями частини 4 статті 190 Кримінального кодексу України для шахраїв передбачено до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Втім, деякі громадяни побоюються, що, не написавши вчасно заяви до правоохоронних органів та не отримавши статус потерпілого, вони таким чином втратять свій шанс отримати відшкодування втрат уже за рішенням суду. Однак людям, які й так не мало втратили від шахрайських дій, не варто витрачати додаткові кошти і час на поїздку безпосередньо до Києва, фахову допомогу ошуканим вкладникам  нададуть й на місцях.

Консультативну ж допомогу громадяни можуть отримати безпосередньо в Головному слідчому управлінні МВС України, зателефонувавши слідчим за номерами (044) 256-15-19, 254-72-22 або (044) 520-10-02. Громадяни, ошукані в столиці, можуть також  записатися за останнім з перелічених телефонних номерів на прийом до слідчих,  аби не витрачати час на вистоювання в черзі.

ДЗГ та МД МВС України

You may also like...