На Донбассе хотят собирать долги за ЖКХ, снимая деньги с счетов мобильных телефонов. Юристы в шоке

На Донеччині пропонують стягувати борги по ЖКГ з рахунків за мобільний телефон. Юристи шоковані  

Бабусю, а ви заплатили за квартиру?

Юристи критикують пропозицію знімати гроші з рахунку за користування мобільним зв’язком у громадян, які мають борги за комунальні послуги. До таких заходів хочуть вдатися комунальники Донеччини.

Асоціація «Дім», що об’єднує біля 40 підприємств житлово-комунального господарства Донецької області, пропонує дозволити судовим виконавцям примусово відраховувати кошти з особистих рахунків абонентів мобільного зв’язку для погашення заборгованості за комунальні послуги. Асоціація вже звернулася до прем’єр – міністра та голови Верховної ради із закликом внести відповідні зміни в законодавстві. Ситуація з заборгованістю дуже тяжка, тому посадовці змушені вдаватися до крайніх заходів, пояснює голова Асоціації, перший заступник директора донецької тепломережі, Олександр Семченко.

Сумнівна пропозиція

Утім, юристи висловлюють великі сумніви щодо правомірності такого рішення. За словами правників, щоб відраховувати кошти, треба щоб вони були власністю боржника. В даному ж випадку йдеться про передплату або кошти, які сплачені за фактично надані послуги. Таким чином виходить, що це гроші, скоріше оператора зв’язку, ніж самого абонента, каже в інтерв’ю «Німецькій хвилі» завідувач кафедри цивільного права Донецького національного університету Олена Янкова. «Попередня оплата тоді повинна бути виключена, Інакше ці кошти можуть опинитися у будь-кого, тобто стабільності правових відносин, на яку розраховували сторони, просто не буде», – критикує юрист.

«Так можна дійти і до пошти»

Стягнути борги через суд виходить не завжди
Якщо піти шляхом, який пропонують комунальники, то можна тоді, всупереч здоровому глузду, стягати гроші з будь-якого учасника ринку, де передбачена попередня сплата послуг, каже Олена Янкова. Тоді, як припускає науковець, наступною може стати і пошта, де сплачують наперед за газети і журнали, і будівельна компанія, якій бере аванс за квартиру.«Це справа законодавця, чиї інтереси він захищає, ми не можемо виходити з інтересів тільки одного відомства, приймаючи ту чи іншу норму, ми повинні враховувати, що існують дуже важливі публічні інтереси, а саме – стабільність ринку. У даному випадку, це стабільність ринку послуг зв’язку», – застерігає Янкова.

Карина Оганесян, Deutsche Welle

You may also like...