Шахраї обирають пенсіонерів

Останнім часом грошові шахрайства є чи не найбільш популярним видом злодіянь. Найбільше ж від таких злочинів страждають люди похилого віку. Адже вони звикли довірливо надавати кошти тим, хто пред’являє «липові» посвідчення.

Справжньою трагедією для літньої бездітної родини з Бородянського району, що на Київщині, став приїзд до них працівника відділу соціального забезпечення, який на повірку виявився самозванцем.

Марія Станіславівна (83 роки) та Роман Йосипович (80 років) прожили довге й нелегке життя. З дітьми не склалося, тож на схилі років старенькі змушені піклуватися про себе самі. Допомога лише інколи надходить від співчутливих сусідів.

Розуміючи, що життя підходить до завершення, а про організацію похорон подбати нікому, подружжя старанно відкладало кошти на власне поховання. Продавали корів, телят, здавали молоко, та й пенсію намагалися не витрачати – все до схованки, копієчку до копієчки… Врешті-решт, старенькі спромоглася назбирати близько 40000 гривень.

Того злощасного дня до будинку літньої пари завітав молодий чоловік, який представився працівником відділу соціального забезпечення і навіть пред’явив «липове» посвідчення й якісь папери. Зловмисник розповів довірливим стареньким, що державна влада має намір поміняти їм гроші. Тож зараз він мусить перерахувати кошти і записати номери банкнот. На пропозицію зайти до оселі «соцпрацівник» відповів відмовою.

Коли ж подружжя винесло на веранду пакунки зі статками, що накопичувало усе життя, спритник попрохав Марію Станіславівну сходити за документами, а Романа Йосиповича – за водою для нього. Щойно двері причинилися, як зловмисник стрибнув до машини зі спільником усередині, який очікував коло двору. Повернувшись до веранди, старенькі не застали ні шахрая, ні власних «мозолистих» грошей…

Наразі міліція намагається вийти на слід безжалісних злочинців, що забрали останню копійку у старців, яким нікому прийти на допомогу…

Шкода, але такі випадки не є поодинокими. Бездітні, самотні чи паралізовані люди літнього віку – найбільш незахищена категорія населення, яка найбільше страждає від дій аферистів.

Шахраї вигадують безліч методів, аби заволодіти чужими статками. Тож, працівники міліції радять уважно відноситися до осіб, що представляються співробітниками ЖЕКу й перевіряють ваші лічильники. Адже, прикриваючись перевіркою, зловмисники мають змогу ретельно вивчити обстановку в оселі.

Аби не допустити подібних злодіянь, правоохоронці радять громадянам не впускати незнайомих людей до помешкання, ретельно перевіряти, а то й записувати дані пред’явлених посвідчень і бути вкрай обережними при розповсюдженні інформації про свої доходи.

МВС України

You may also like...