Севастополь: скандал до Дня міста. Регіони посварилися із «Російським блоком»?

 Цими дня у Севастополі свякують День міста. Традиційно до святкування долучаються різні, а часом і протилежні, політичні сили. Цього року, як виглядає, виник конфлікт між Партією регіонів та «Російським блоком».

День міста у Севастополі почали відзначати ще 6 червня. Кульмінацією свята в неділю стане святковий концерт на площі Нахімова та феєрверк над Севастопольською бухтою.

Традиційно День міста викликає великий інтерес у різноманітних організацій, які користаються нагодою заявити про себе.

Як розповідає кореспондент Бі-Бі-Сі у Севастополі Олександр Шталтовний, цього року у місті відбуваються дві протилежні за ідеологічною спрямованістю акції.

Перша стартувала напередодні, це етап Всеукраїнської акції «За Україну», під час якого активісти роздавали севастопольцям жовто-українську символіку: стрічки та прапорці.

Як розповів Бі-Бі-Сі координатор громадського руху «За Україну» у Севастополі Дмитро Білоцерковець, ця акція має нагадати місцевій владі, що в Україні хоча і «мешкають представники різних національностей, але всі вони є громадянами України». І вони, як зазначив активіст, «будуть захищати власну країну, хто б на неї не зазіхав».

За даними організаторів акції в Севастополі напередодні роздали 500 стрічок. У масштабах українських міст це не багато, але як для Севастополя кількість значна. Під час акції, всупереч побоюванням організаторів, не було ні інцидентів, ні зіткнень, ні провокацій.

Друга акція до Дня міста – щорічна хода центром Севастополя 12 червня в День Росії. Як повідомляють організатори цієї акції, вже готовий величезний 30-метровий прапор Росії.

За сценарієм його мають пронести в суботу центральними вулицями міста у супроводі кінних козаків та членів російських громадських та політичних організацій Севастополя. Головне гасло – «Союз із Росією назавжди!»

Саме ця акція і викликала конфлікт серед місцевих політиків.

Регіони посварилися із «Російським блоком»?

За словами нашого кореспондента, між місцевими політичними силами виникли протиріччя.

З боку місцевої держадміністрації, яку представляє ще й Партія регіонів, до місцевого окружного суду подали позов про заборону акції проросійських організацій.

У відповідь керівництво місцевого «Російського блоку» відповіло, що таких заборон, які проти масового святкування Дня Росії влаштовує Партія регіонів, у Севастополі не було навіть за президента Ющенка.

Утім, ще напередодні, за словами кореспондента Бі-Бі-Сі, позов про заборону акції відкликали.

На думку, місцевих спостерігачів цей партійний конфлікт викликаний бажанням партійних лідерів місцевого рівня взяти якомога більший відсоток на майбутніх місцевих виборах.

Проросійські партії Севастополя, які, фактично, не мають влади в місті, прагнуть гучно про себе нагадати. Своєю чергою, Партія регіонів хоча й не дуже афішує свої відносини із Росією, але й не хоче мати гучних конкурентів з «Російського блоку», які, за рахунок піар-акції, намагаються відтягнути собі голоси.

Водночас у самому місті, як каже наш кореспондент, спокійна атмосфера.

Своєрідним подарунком до Дня міста стала перемога місцевої футбольної команди «Севастополь» у фінальному матчі з командою «Львів». Це означає, що севастопольська команда вперше зіграє у Прем’єр-лізі, елітному дивізіоні українського футболу.

You may also like...