Для кого свято, а для кого горе…

В День святкування 355-річчя міста, до працівників міліції, звернулась 86–річна пенсіонерка зі сльозами на очах, яка прохала міліціонерів знайти невідому жінку, що викрала в неї останні гроші, які були заощаджені на „чорний день”. За відпрацьованою схемою незнайомка відрекомендувалась представником соцслужби, «видуривши» в літньої жінки всі її заощадження на загальну суму 6 тисяч 300 грн. 

За міліцейською статистикою, представляючись працівниками соціальних служб захисту, далекими родичами, організаторами благодійних акцій, розиграшів зловмисники шахрайським шляхом дедалі частіше грабують літніх людей. А пенсіонери й надалі продовжують наївно довіряти незнайомим.

До стареньких приходять, як правило жінки, й представляються працівниками соціального забезпеченнями, фонду ветеранів ВВв і т.п. Потім повідомляють пенсіонерам, що вони, нібито, їм принесли доплату до пенсії. Днями черговою жертвою шахраїв стала літня сумчанка..

Шахрайка спочатку поцікавилась про рік народження старенької, мовляв, тим, хто народився до 1930 року, з нагоди свята, держбюджет міста виділив кошти в розмірі 202 грн.

«Це ж треба, як піклуються про пенсіонерів»,- подумала Галина Іванівна й на радощах, навіть, не поцікавилась посвідченням своєї гості. «Тепер усі послуги надаються на дому» – додала шахрайка. Симпатична жіночка весь час запитувала про життєві проблеми пенсіонерів й здавалась дуже милою та привітною. «Ну як же не повірити?» – говорить пенсіонерка.

« Працівниця собезу» протягнула 500 гривень і попросила дати здачу. Галина Іванівна пішла у кімнату і повернулась з конвертом, в якому були гроші. Жінка витягла звідти 200 гривень і протягнула гості. « Я бачу в вас ще гроші є. Ану дайте мені їх сюди. Перевірити треба. Знаєте скільки зараз фальшивих купюр ходить.», – звернулась вона до Галини Іванівні. Переглянувши вміст конверту, злодійка сказала, що ці гроші вже вийшли з обігу, тому запропонувала їх поміняти. Хоча про цю новину Галина Іванівна чула вперше, цей факт ніяк її не здивував: «адже сьогодні зміни відбуваються в усьому». Причому зловмисниця кілька разів змушувала виходити з кімнати . То води просила, то чистий аркуш паперу. Різними способами намагалась відволікти увагу хазяйки квартири. Повертаючи гроші, ще раз привітала із святом. Звідки було знати довірливій жінці, що її одурили? Вона і гадки не мала, що власноруч віддала шахрайці всі свої заощадження, які збирала не один рік.. А це понад 6 тисяч гривень. А поки що Галина Іванівна радіючи несподіваному « подарунку від мерії міста» бігла до сусідки. Остання занепокоїлась і запропонувала перерахувати гроші. Коли ж удвох роздивилися купюри… ахнули! «Гроші» виявилися сувенірною продукцією. Такі «гроші» можна за копійки придбати в будь-якому магазині подарунків.

Щоб не потрапити в пастку до шахраїв, міліція вкотре застерігає: будьте пильними! Найпростіше правило – не відкривайте двері своїх осель незнайомим людям, з якими б добрими намірами і вигідними для вас пропозиціями вони не звертались. Якщо це дійсно соціальні працівники, то попросіть їх детально пояснити, куди, коли і з яким питанням вам слід звернутися. Все ж таки, краще прийти за вказаною адресою самому, ніж залишитись без грошових збережень, які видурюють у вас шахраї. Пам’ятайте, що ніякі грошові операції за місцем проживання не проводяться!
Про всі підозрілі випадки телефонуйте до міліції.

Марина Кльова, СЗГ УМВС УКРАЇНИ в Сумській області
 

You may also like...