Росія виправдовує війну, посилаючись на «жахливу брехню», – представник України в Гаазі

Росія виправдовує війну проти України, посилаючись на “жахливу брехню”, заявляючи, що вторгнення країни-агресора нібито мало зупинити геноцид.

Про це заявив суддям представник України Антон Кориневич під час засідання Міжнародного суду ООН в Гаазі у позові України проти Росії, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

РФ виправдовує війну , посилаючись на "жахливу брехню", - представник України в Гаазі

Фото: Україна розпочала виступ у суді ООН в Гаазі у справі проти Росії (Getty Images)

“Міжнародне співтовариство прийняло Конвенцію про геноцид, щоб захищати. Росія посилається на Конвенцію про геноцид, щоб знищувати”, – заявив Кориневич.

Він закликав Міжнародний суд ООН прийняти рішення про те, що він має юрисдикцію для повного розгляду справи, і врешті-решт постановити, що Росія повинна виплатити репарації за вторгнення під фальшивим приводом.

“Чи може держава використовувати неправдиві звинувачення в геноциді як привід для руйнування міст, бомбардувань цивільного населення та депортації дітей з їхніх домівок? Коли так цинічно зловживають Конвенцією про геноцид, чи є суд безсилим? Відповідь на ці питання має бути “ні”, – сказав представник України.

Позов України проти РФ

Нагадаємо, 18 вересня Міжнародний суд ООН у Гаазі поновив слухання у позові України проти Росії щодо конвенції про геноцид.

Україна намагається довести, що Росія порушила Конвенцію 1948 року, оскільки Кремль виправдовує своє вторгнення тим, що нібито запобігає “геноциду” росіян з боку Києва.

Додамо, що Конвенція визначає геноцид як злочини, вчинені “з наміром знищити повністю або частково будь-яку національну, етнічну, расову або релігійну групу як таку”.

Нагадаємо, що в червні більшість суддів Міжнародного суду ООН підтримали рішення щодо долучення 32 країн до позову України проти Росії через порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

You may also like...