В Одесі судитимуть 19 учасників ОЗГ, які під виглядом міжнародного інвестиційного холдингу ошукували громадян України та іноземців

Прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно 3 керівників та 16 учасників злочинної організації, які налагодили роботу шахрайського колл-центру.

Їм інкриміновано створення, керівництво злочинною організацією і участь у ній, шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки та легалізація (ч. 1, ч. 2 ст. 255, ч. 5 ст. 190, ч. 1 ст. 209 КК України).

Слідством встановлено, що обвинувачені під приводом вкладення коштів у купівлю акцій та криптовалюти ошукували громадян України, Республіки Молдова, країн Європейського Союзу, Об’єднаних Арабських Еміратів та Сполучених Штатів Америки.

Учасники організованої групи телефонували громадянам різних країн і представлялися працівниками інвестиційної компанії. Шляхом обману вони схиляли співрозмовників до перерахування коштів під приводом інвестування у криптовалюту, цінні папери та інші активи.

В орендованому угрупованням приміщенні було створено та обладнано окремі структурні підрозділи злочинної організації – «служба безпеки», «відділ холодників» та «відділ Тім-лідерів». Кожний відділ мав свої функції, штат працівників, свого адміністратора, інструкції щодо введення потерпілих в оману та навчальний матеріал. Штатна чисельність колл – центру складала до 80 працівників.

Щомісячний дохід «інвестиційного холдингу» становив 150-200 тис дол США, з якого до 100 тис дол США йшло на забезпечення діяльності, у тому числі 50 тис дол США – на зарплати. Лише оренда приміщення складала 10 тис дол США на місяць, яке шахраї змінювали кожні 3-4 місяця з метою конспірації.

Встановлено 9 потерпілих, сума завданих їм збитків – понад 5 млн гривень.

Під час санкціонованих обшуків вилучено комп’ютерну техніку, носії інформації, мобільні телефони, чорнові записи, сценарії розмов з майбутніми потерпілими тощо.

За клопотанням прокурора накладено арешт на криптогаманці, нерухомість та автомобілі обвинувачених.

Досудове розслідування здійснювалось – СУ ГУНП в Одеській області, оперативний супровід – УКР ГУНП в Одеській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

You may also like...