За привласнення понад 20 млн. доларів – судитимуть керівника фінансового підрозділу нафтопереробної компанії

Офісом Генерального прокурора скеровано до суду обвинувальний акт стосовно керівника фінансового підрозділу акціонерного товариства за фактами заволодіння майном, незаконних дій з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків та службового підроблення (ч. 2 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 200, ч. 2 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України).

Розслідуванням встановлено, що обвинувачена у складі організованої групи на підставі підроблених зовнішньоекономічних контрактів та документів на переказ заволоділа коштами нафтопереробної компанії на суму понад 20 млн доларів США.

У перший день повномасштабного вторгнення збройних сил рф учасники організованої групи вивели з рахунків нафтопереробної компанії понад 20 млн доларів США. Вони уклали зовнішньоекономічний контракт з азербайджанською державною нафтогазовою компанією на постачання сирої нафти та закупили в одній із банківських установ валюту для проведення оплати.

Розуміючи, що в період дії воєнного стану імпорт сировини неможливий, службові особи акціонерного товариства підробили зовнішньоекономічний контракт, який нібито укладений з компанією-нерезидентом з Швейцарської Конфедерації. При цьому вони надали йому реквізити зовнішньоекономічного контракту, укладеного з азербайджанською державною нафтогазовою компанією.

У свою чергу обвинувачена – керівник фінансового підрозділу нафтопереробної компанії підписала офіційні документи щодо перерахунку коштів, які були закуплені для оплати за зовнішньоекономічним контрактом, укладеним з азербайджанською державною нафтогазовою компанією, компанії-нерезиденту зареєстрованій на території Швейцарської Конфедерації.

Наразі на майно обвинуваченої накладено арешт.

Розслідування щодо інших членів організованої групи, у тому числі організатора – відомого українського бізнесмена та члена наглядової ради акціонерного товариства, триває, проводяться заходи в межах міжнародного співробітництва.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося детективами Бюро економічної безпеки України за оперативного супроводу СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Офіс Генпрокурора

You may also like...