Зловмисники викрадали реквізити платіжних карток та оплачували товар на одній із світових торговельних платформ

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора двом особам повідомлено про підозру у несанкціонованому втручанні в роботу інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж, створенні з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдженні або збуті, а також у крадіжці (ч. 5 ст. 361, ч. 1 ст. 361-1, ч. 4 ст. 185 КК України).

За даними слідства упродовж 2022-2024 року підозрювані розповсюджували шкідливі програмні засоби та несанкціоновано втручались в роботу електронно-обчислювальних машин осіб, які проживають на території США, що призвело до витоку інформації. Метою несанкціонованого втручання є таємне викрадення чужого майна.

Спільники здійснювали приховані входи до ЕОМ третіх осіб, без їх відома та згоди, внаслідок чого відбувався виток інформації, зокрема про збережені реквізити платіжних карток. У подальшому ці дані були таємно використані для оплати товару на одній із світових торговельних платформ нібито від імені власників цих карток.

Унаслідок протиправних дій порушників міжнародному маркетплейсу завдано збитків на понад 1,2 млн грн.

Правоохоронці припинили цю незаконну діяльність. Знаряддя вчинення злочину передано для проведення комп’ютерно-технічних експертиз.

Досудове розслідування проводять слідчі Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу співробітників ВКІБ управління Служби безпеки України у Чернігівській області.

Досудове розслідування триває.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Офіс Генпрокурора

You may also like...