Угорщині можуть «порізати» кошти, які прокремлівський Орбан «вторгував» у Єврокомісії, блокуючи інтереси України

Євродепутати судяться з Єврокомісією через розморожування грошей для Угорщини

Депутати Європейського парламенту подадуть позов до суду на виконавчу владу Європейського Союзу за те, що вона розблокувала кошти для Угорщини, намагаючись переконати її прем’єр-міністра Віктора Орбана зняти вето на початок переговорів про вступ України до ЄС, а також на фінансову допомогу Україні на 50 млрд євро. При тому, що занепокоєння щодо верховенства права в Угорщині залишається, а саме воно було причиною заморожування коштів ЄС.

За даними Reuters, позов стосується рішення Європейської комісії відновити доступ Угорщини до 10,2 мільярда євро допомоги в грудні минулого року, в той час як Будапешт блокував 50 мільярдів євро допомоги для України. Незважаючи на те, що ЄС роками критикував Угорщину за підрив демократичних стримувань і противаг під час правління Орбана, Комісія заявила, що Угорщина виконала необхідні умови щодо верховенства права для отримання коштів. Із цим багато хто не погодився.

«Кошти ЄС можуть бути надані лише тоді, коли функціонує верховенство права. 10 мільярдів євро були виділені Віктору Орбану без проведення необхідних реформ. Такий вид торгівлі – гроші ЄС в обмін на право вето – не повинен допускатися в ЄС», – заявив німецький депутат Європарламенту від партії «Зелених» Даніель Фройнд.

Інший депутат, який допоміг ініціювати позов, німецький ліберал Моріц Кернер, заявив, що позов вимагатиме від вищого суду ЄС, Люксембурзького Європейського суду, внести ясність щодо зв’язку між фондами ЄС і демократією.

Обидва депутати сподіваються, що ця справа може призвести до того, що Угорщину зобов’яжуть повернути гроші або урізати еквівалентну суму з майбутніх виплат Будапешту. 

У Єврокомісії відкинули звинувачення, заявивши, що ці два рішення не пов’язані між собою.

«Комісія вважає, що діяла у повній відповідності до законодавства ЄС і буде захищати своє рішення в судах ЄС», – заявив речник Комісії.

Суд ЄС заявив, що найвищою санкцією в результаті розгляду позову може бути скасування грудневого рішення, але саме Єврокомісія визначатиме, як виконати будь-яке рішення суду.

Нагадаємо, Будапешт відкрито заявляв, що готовий відкликати своє вето на новий пакет допомоги ЄС Україні, якщо Брюссель погодиться розблокувати всі кошти (30 млрд євро), які були заморожені через занепокоєння щодо верховенства права в країні.

You may also like...