Гід підприємця: Як закрити ТОВ в умовах воєнного стану?

Закриття Товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) в Україні вимагає виконання певних процедур і документальних формальностей. Ліквідація ТОВ в умовах воєнного стану в Україні здійснюється за таким же алгоритмом, як і в мирний час, з деякими відмінностями. Про алгоритм припинення юридичної особи розповідає юрист Валерій Резнік.

Як закрити ТОВ в умовах воєнного стану

Фото: lawflagman.com.ua

Етапи ліквідації

Існують кілька етапів ліквідації ТОВ, які передбачають подання різних документів до державного реєстратора, контролюючих органів та архівної установи. Ліквідація може бути зупинена або скасована окремим рішенням учасників ТОВ.

Основні кроки які повинні бути здійснені при ліквідації ТОВ зазвичай будуть такими:

  1. Прийняття рішення про ліквідацію ТОВ учасниками або органом управління.
  2. Повідомлення про ліквідацію ТОВ органу державної реєстрації.
  3. Звільнення працівників ТОВ.
  4. Продаж майна ТОВ.
  5. Розрахунок з кредиторами ТОВ.
  6. Складання ліквідаційного балансу.
  7. Подання заяви про державну реєстрацію припинення ТОВ.

Рішення про ліквідацію ТОВ приймається учасниками ТОВ або органом управління ТОВ. Рішення про ліквідацію ТОВ оформляється нотаріальним протоколом або рішенням.

Про ліквідацію ТОВ необхідно повідомити орган державної реєстрації. Для цього необхідно подати до органу державної реєстрації заяву про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Ліквідатор ТОВ повинен звільнити працівників ТОВ відповідно до трудового законодавства України, продати майно ТОВ для погашення його боргів перед кредиторами, провести розрахунки з кредиторами ТОВ відповідно до вимог законодавства України, скласти ліквідаційний баланс, який відображає фінансовий стан ТОВ на день припинення його діяльності.

Після проведення всіх необхідних процедур ліквідатор повинен подати до органу державної реєстрації заяву про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Відмінності в ліквідації ТОВ в умовах воєнного стану

Відмінності в ліквідації ТОВ в умовах воєнного стану теж існують, і вони зводяться в основному до того, що термін ліквідації ТОВ може бути продовжений на період дії воєнного стану, ліквідатор ТОВ може бути призначений судом, якщо учасники ТОВ не зможуть призначити його самостійно, а також ліквідатор ТОВ може бути звільнений від обов’язків судом, якщо він не може виконувати свої обов’язки через обставини, пов’язані з воєнним станом.

Додаткові документи, які необхідно подати до органу державної реєстрації для ліквідації ТОВ в умовах воєнного стану:

  •  Довідка про відсутність заборгованості з податків і зборів.
  •  Довідка архівної установи про прийняття документів, що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Вартість ліквідації ТОВ в умовах воєнного стану може бути збільшена в порівнянні з мирним часом. Як зазначає юридична компанія Флагман, це пов’язано з тим, що в умовах воєнного стану може бути складно провести розрахунки з кредиторами ТОВ, продати майно ТОВ і виконати інші необхідні процедури.

Це загальний опис процесу ліквідації ТОВ в Україні, і процедури можуть бути більш докладними і складними в кожному конкретному випадку. Рекомендується отримати юридичну консультацію або найняти юриста, спеціалізованого в питаннях ліквідації компаній, для забезпечення правильної і повноцінної ліквідації Товариства з обмеженою відповідальністю.

You may also like...