Гід садовода: цвітна капуста – її користь, найкращі сорти та особливості вирощування

Цвітна капуста здобула значну популярність серед фермерів та городників, ставши однією з найпопулярніших культур. Для східноєвропейських овочівників ця рослина досить нова: її почали вирощувати в Україні лише в XIX столітті. За цей час овоч швидко перестав вважатися екзотикою та набув широкого розповсюдження.

Капуста стала однією з найулюбленіших культур, поступаючись за популярністю лише білокачанній капусті. Сьогодні її активно вирощують як у великих фермерських господарствах, так і на невеликих приватних городах, що свідчить про високий попит на цей вид капусти серед споживачів, зазначають експерти компанії посівного матеріалу “Веснодар”.

цвітна капуста

Фото: vesnodar.com.ua

Чим корисна цвітна капуста?

Овоч славиться своїми смаковими властивостями та корисними характеристиками. Він багатий на вітаміни та мікроелементи, необхідні для організму. Має протизапальну дію і здатна знижувати ризик розвитку ракових захворювань. А також позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи.

Завдяки невеликій калорійності (всього 25 ккал на 100 грамів), цей овоч високо цінують у дієтичному та дитячому раціоні. Цвітна капуста сприяє покращенню обміну речовин і може допомогти у зниженні зайвої ваги. У порції 150 грамів міститься денна норма вітаміну C та до 30% необхідного вітаміну K.

Які сорти вважаються найкращими?

Серед фермерів особливо популярна ультрарання цвітна капуста. Завдяки короткому періоду дозрівання, що становить близько двох місяців після висадки розсади, можна отримати ранній урожай. Такий урожай користується попитом на свіжому ринку і може бути реалізований за вигідною ціною, особливо після зимового періоду.

Для садівників краще підійдуть середньостиглі та пізні сорти та гібриди цвітної капусти. Вони мають більшу адаптивність у вирощуванні, більш стійкі до стресових умов та менш вимогливі до догляду порівняно з ранніми сортами. Таку капусту можна використовувати у свіжому вигляді, для приготування різних страв та перероблювання.

Якщо ви плануєте зберігати частину врожаю у замороженому вигляді, обирайте спеціальні сорти цвітної капусти для заморозки. Вони мають оптимальну щільність і текстуру суцвіть, що дозволяє зберігати їх у морозильнику.

Цінителям незвичайних смаків варто звернути увагу на фіолетову або пурпурну цвітну капусту, насіння якої додасть різноманітності грядкам та стравам. Також варто згадати “Романеско” – сорт цвітної капусти, що має форму піраміди чи конуса. Його головна особливість – унікальний вигляд, який робить його неповторним серед інших сортів.

Купити насіння https://vesnodar.com.ua/ua/semena-ovoschey можна у спеціалізованому магазині. В асортименті  таких закладів можна знайти не лише цвітну капусту, а й безліч інших овочів, фруктів та ягід. Всі типи насіння, в відповідальних компаніях,  повинні відбиратись за строгими стандартами, тому покупець гарантовано отримає якісний посівний матеріал для хорошого врожаю.

Як вирощувати цвітну капусту?

Сьогодні існує безліч сортів і гібридів цвітної капусти, які підходять для різних кліматичних зон за умови правильного догляду. Це світлолюбна культура, що забезпечує високий урожай на добре освітлених ділянках. Вона чутлива до коливань температури, тому для раннього збору краще обирати ранньостиглі сорти та вирощувати їх через розсаду, висаджуючи в ґрунт при температурі не нижче 12°C і відсутності загрози заморозків.

Цвітна капуста потребує регулярного поливу, оскільки вона вологолюбна. Рекомендується використовувати підживлення, розпушувати ґрунт або мульчувати його, щоб зберегти вологу, проте надмірна кількість води може спричинити загнивання коренів і загальмувати ріст рослини.

Для збереження якості головок важливо затіняти суцвіття від сонця, щоб уникнути зміни кольору і втрати товарних властивостей. Деякі гібриди мають природну здатність до самозатінення, що спрощує догляд. Також слід обирати сорти, стійкі до хвороб, і за потреби проводити обробку від шкідників. Це дозволить досягти високого, якісного та стабільного врожаю цвітної капусти.

You may also like...