Побачити понтонну переправу та зірвати плани ворога: як супутникові знімки допомагають у війні з РФ

Що там Чорнобаївка та чи не наводять окупанти чергову понтонну переправу через Сіверський Донець – у всьому цьому допомагають не тільки безпілотники, але й супутникові знімки

Українські військові активно використовують супутникові знімки у повномасштабній війні РФ, зазначає видання “Діфенс Експрес” .

Як розповіли Defense Express у компанії TVIS, фахівці якої з початку війни активно працюють як з Міноборони, так і з цивільним сектором (закуповують нові знімки з супутників, а також надають доступ до архівних знімків), супутникові знімки зіграли далеко не останню роль з початку повномасштабної війни України з РФ.

Чорнобаївка
Чорнобаївка

Зокрема супутникові знімки ефективно доповнюють інший інструмент для оцінки оперативної обстановки на полі бою – безпілотники.

Так, завдяки супутниковим знімкам, які мають одну велику перевагу – широку зону моніторингу (за лічені години можна отримати знімки на площу в кілька тисяч квадратних кілометрів), військові можуть ефективно планувати вильоти та спрямовувати безпілотники в підозрілі зони для швидкого отримання детальної інформації.

"Азовсталь"
“Азовсталь”

Так, як кажуть у компанії, з початку війни компанія регулярно забезпечувала українських військових знімками з угруповань супутників BlackSky розрізненням 1 м/піксель та MAXAR, які мають деталізацію зображень від 30 до 50 см/піксель, а також новими зйомками MAXAR для найбільш чутливих ділянок фронту, де точилися запеклі бої.

Ізюм
Ізюм

Наприклад, космічні знімки дуже допомогли орієнтуватися при обороні Києва, коли треба було швидко отримати актуальну інформацію про позиції противника. Для орієнтування на місцевості звичайні карти в приміській зоні столиці не допомагали, тому що забудова місцевості в останні роки відбувалася швидкими темпами.

Маріуполь
Маріуполь

Крім того, саме по знімках з супутника нещодавно виявили понтонну переправу через Сіверський Донець, яку знищили наші військові, і тим самим зруйнували наступальні плани окупантів.

Острів Зміїний
Острів Зміїний

Разом з тим, супутникові знімки допомагають оцінити втрати, які Сили оборони України завдали окупантам. Крім того, такі знімки активно використовуються і для оцінки масштабу руйнувань будівель та об’єктів інфраструктури.

You may also like...