БРАТКИ ПО РОЗУМУ

Вiтчизняна злочиннiсть стає дедалі органiзованiшою. В Українi на кримiнальному “подіумі” лідирує бандитизм, друге місце обіймають крадіжки, а почесне третє належить різного штибу шахраям, у тому числі посадовим особам, що «кидають» рідну державу на кругленькі суми.

Сьогодні практично весь авторитетний кримiналiтет виростає на нивi великої політики i великої економіки. Раз у раз чуємо: організоване злочинне угруповання, економічний злочинний синдикат… Канули в Лету злодійський кодекс, «общаки», жиганськi «малини». У злочинних джунґлях поступово перевелися “самотні вовки”, про яких на зоні складали легенди. А ті, хто ще залишився, розповзлися по норах, зализуючи табірні болячки й лише подеколи за склянкою оковитої згадуючи лихварську молодість.

Нині пересiчнi “сiроманцi” дедалi тiснiше гуртуються у рiзнокалiбернi зграї, якими керують досвiдченi “вожаки”. Тільки протягом кiлькох останніх років правоохоронні органи України знешкодили понад 300 злочинних угруповань, що “спеціалізувалися” на крадіжках, пограбуваннях, насильствах та убивствах.

З усіх скоєних оргзлочинiв по Україні нерозкритими залишаються дотепер близько 10 тисяч. Але найпарадоксальнiше те, що організованої злочинностi у нас вистачає, а от конкретних кримінальних справ явно бракує. Приміром, співробітники Волинської області, а також Львівської і Південно-Західної залізниць протягом минулого року так і не змогли притягти до відповідальності жодного члена злочинного угруповання. Зате їхнi сумськi колеги попрацювали значно продуктивнiше, втерши носа багатьом iншим правоохоронцям.

Минулого року в Україні припинено діяльність 722 організованих злочинних груп, на рахунку яких понад 6 тисяч злочинів. Переважна їх більшість – тяжкі та особливо тяжкі. Серед них десятки фактів бандитизму, вбивств “на замовлення”, сотні розбійних нападів і пограбувань, а також злочинів, пов”язаних з торгівлею людьми, незаконним обігом зброї та наркотичних речовин.

Ліквідовано 43 кримінальних структур, порушено десятки кримінальних справ, 120 злочинців заарештовано, у тому числі 27 лідерів та кримінальних авторитетів. Серед розкритих резонансних злочинів, вчинених учасниками організованих злочинних угруповань, слід назвати вбивства “на замовлення” народних депутатів України Щербаня, Гетьмана, начальника міжнародного відділу УБОЗ УМВС України в Закарпатській області Белеги, депутата обласної Ради цієї ж області Токаря, директора ВАТ “Нафтохімік” Борисова, старшого слідчого СУ УМВС України у Волинській області Литвинюка, директора Миколаївського лікеро-горілчаного заводу Чабанова та багатьох інших.

З початку 2003 року в Україні вчинено 10 злочинів із застосуванням вибухових речовин та пристроїв, за цими фактами порушено 10 кримінальних справ.

Кримські перевертні

Нещодавно на всю Україну прогриміла справа міжнародної банди, що тримала в страху півкраїни. На кривавому рахунку злочинцiв — близько десятка убивств. Кримiнальна шістка, що складалася з жителів України та Білорусі, діяла за відомою кримінальною схемою. Зараз вони перебувають на лаві підсудних в апеляційному суді Сум. Аби це сталося, тамтешнім правоохоронцям довелося попотiти.

…Дніпропетровський підприємець Василь Фомич, що спецiалiзувався на будівельнiй справi, вирішив спробувати свої сили також у готельному бізнесі. На березі моря, у селищі Приморському, майже поруч зi знаменитим феодосійським курортом він побудував розкішний літній будинок, на додачу прикупивши ще й ділянку землі, де згодом мав намiр спорудити готельний комплекс. Навесні 2002 р., перед початком чергового сезону пiдприємець разом з молодшим сином, 17-рiчним Віталієм, почав наводити лад у будинку. Тим часом бiля моря вже крутилися члени банди Олег Онипа, Віктор Бовсуновський і Олександр Гайдук, виглядаючи об”єкт, господаря якого можна було б «розвести на бабки».

Спершу у полi їхньої уваги опинився власник автопарку Богатирьов. Йому запропонували дешево львівські автобуси, а коли той відмовився — умовляли придбати за півціни новенького німецького комбайна. В останній момент досвідчений ділок відмовився й від цього «подарунка». Тоді-то бандити і вийшли на Фомича, у якому Гайдук упiзнав земляка: обидва були родом з Білорусі. “Клюнувши” на пропозицію придбати в «добрих київських знайомих» велику партію килимового покриття за 10 тис. доларів, рано-вранцi 29 липня 2002 р. Фомич повiз земляка на своєму авто на зустріч із “пiдприємцями”. Озброєнi ножем і зашморгом, Бовсуновський та Онипа вже чатували на машину на трасі Керч-Київ. За межею міста бандити накинулися на бізнесмена і спершу вдарили його ножем, а потім задушили.

Грошей при вбитому не знайшли: Фомич вирішив розрахуватися тільки після одержання товару, тож залишив готiвку в будинку на зберiгання сину. Позбувшись тіла підприємця, бандити повернулися і так само убили його сина Віталія і, обшукувши будинок, забрали гроші. Через день рідня вдарила на сполох. Проте тіло Фомича-старшого витягли з-під уламків шиферу тільки у жовтні, коли бандитів затримали в іншій області, і вони почали зізнаватися в усiх своїх «подвигах». Щоправда, Олександру Гайдукові вдалося зникнути, і під суд пішли тільки п”ятеро його спільників.

Третина злочинів – рецидиви

Як стверджують співробітники управлiння боротьби з оргзлочиннiстю, найстрашнішим у сучаснiй ситуацiї є те, що на злочинний шлях стають усі кому не лінь і особливо, як правило — пiдлiтки й молодi люди. До речi, “органiзований” перiод у них здебiльшого попереду, пiсля набуття кримiнального досвiду та вiдсидки на зонах, а починають вони з “аматорських”, нерiдко зовсiм непродуманих дiй.

В минулому році встановлені особи, винні у вчиненні майже шости тисяч розбійних нападів, 17 тис. грабежів та 130 незаконних заволодінь транспортними засобами, поєднаних з насильством, виявлено 2 тис. фактів вимагання…

Встановлені та притягнуті до відповідальності особи, які вчинили понад 41,3 тис. квартирних крадіжок та майже 5,7 тис. крадіжок майна з торгових закладів.

“Докторе, в мене гроші до рук липнуть…”

Не відстають від попередніх й так звані “економічні злочинці”. В минулому році у сфері економіки розкрито 42 тисячі злочинів, що на третину більше, ніж в 2001. Державі відшкодовано 800 мільйонів гривень збитків. Активізувалася протидія легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом. За фактами “відмивання” брудних грошей порушено 347 кримінальних справ. Із загальної кількості виявлених злочинів, пов”язаних зі службовою діяльністю, 2,8 тис. становлять факти хабарництва. Так, до 7 років позбавлення волі засуджено колишнього начальника відділу Київської держадміністрації Кіркевича, який отримав хабарі на суму понад 50 тис. грн. за надання підприємцям в оренду частини території “Гідропарку” під розміщення торгових закладів та атракціонів. До 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна засуджено доцента Полтавської медичної Академії Дев”яткіна, який за здачу студентами державних іспитів отримав хабарі на загальну суму 5, 5 тис. доларів США.

Дійсно, занадто часто полюбляють переступити закон люди, що перебувають при владi. Групі чиновників Торезького міського відділення Пенсійного фонду України нещодавно пред”явлене обвинувачення у продажу підроблених довідок про наявність шахтарського виробничого стажу — завдяки такому паперу можна збiльшити пенсiю й отримати різнi пільги. Подiбнi довiдки придбали понад сто осіб. “Рiк” роботи в шахті співробітники відділення Пенсійного фонду “продавали” за 100 доларів. Зокрема, один фермер, що вирощував цибулю, “придбав” 20 років гірничого стажу за $2000. Серед тих, хто записувався до лав гірникiв, є вчителi, лікарі, селяни, котрi жодного разу не спускалися в шахту. Один із керівників цього відділення Пенсійного фонду видав документи про шахтарський стаж будівельникам, що відремонтували його квартиру. Прес-служба Донецької облпрокуратури, де ведеться слiдство у справі, повідомила, що чиновники нахапали понад 20 тис. доларів готівки.

Росiйськi телегерої нашого часу

Важко зрозуміти, чого прагне телебачення у сучаснiй ситуації: чи вiдбити швидкоплиннi реалiї життя, чи романтизувати образи тутешнiх гангстерiв. Ще донедавна передовi плацдарми блакитних i кольорових екранiв мiцно утримували представники правоохоронцiв: “менти”, Каменська, Турецький наочно демонстрували буднi карного розшуку. Вiдбулася навiть несмiлива спроба реанiмувати хiт радянських часiв — “Слiдство ведуть ЗНАТОКІ”…

Але починаючи з «Бандитського Петербурга» (а згодом — «Крота» і «Дронго»), модною темою стали тонкощi неспокiйного життя організованої злочинності. А «Бригада» взагалi зiбрала рекордний для серіалів сектор глядацької аудиторiї — 22%. I справдi: сьогоднi “мильний” телеобраз бандита дуже багатьом, особливо тiнейджерам i молодикам здається занадто романтичним. Не вiдстають вiд творцiв серiалiв автори шансонiв i письменники-детективiсти.

Прикметно, що автори переважної маси бандитських шедеврiв — це нашi сусiди-росiяни. Порiвняно з ними успiхи українських митцiв значно скромнiшi: навiть близької альтернативи двом подачам серіалу “Дня народження “Буржуя” на нашому ґрунтi поки що не з”явилося.

Наталя КРУЖИЛIНА

You may also like...