Судитимуть членів ОЗГ, які зламували акаунти користувачів соцмереж і продавали їх у даркнеті

Харківською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно трьох членів організованої групи за фактами несанкціонованого втручання в роботу електронної комунікаційної системи, що призвело до витоку інформації, а також несанкціонованого збуту інформації з обмеженим доступом (ч. 5 ст. 361, ч. 3 ст. 28 ч. 5 ст. 361, ч. 2 ст. 361-2, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 361-2 КК України).

За даними слідства, у квітні минулого року 32-річний мешканець Кіровоградської області розробив схему «заробітку» на зламі акаунтів користувачів соцмереж, зокрема Instagram. До свого плану він залучив інших виконавців — 33-річного вінничанина та 29-річного жителя Київської області. Комунікація між ними, розподіл обов’язків та обговорення тонкощів роботи відбувались онлайн.

Використовуючи спеціальне програмне забезпечення, зловмисники отримували доступ до облікових записів користувачів. Зламані акаунти обвинувачені продавали у даркнеті, переважно іншим шахрайським угрупованням, які використовували їх у своїй протиправній діяльності.

У ході обшуків, проведених за місцями мешкання та реєстрації ділків, виявлено та вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони з доказами протиправної діяльності, а також грошові кошти.

Обвинувачених судитимуть у Київському районному суді м. Харкова. За вчинене чоловікам загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Досудове розслідування проводили слідчі СУ ГУНП в Харківській області за оперативного супроводу Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Харківської обласної прокуратури

You may also like...