Судитимуть жителя Одещини, який умисно підпалив землі сільськогосподарського призначення

Чоловік знищив понад вісім гектарів рослинності на двох земельних ділянках, не бажаючи витрачатися на прибирання технікою. Слідчі висунули правопорушнику обвинувачення. За скоєне йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Наприкінці липня на спецлінію «102» надійшло повідомлення від пересічного громадянина про те, що на околиці одного з сіл Дивізійської територіальної громади горять поля. На місце події одразу виїхали поліцейські та рятувальники. Вогнеборці загасили вогонь, який охопив ділянку загальною площею 8,2 гектари. Поліцейські ж встановили, хто спричинив пожежу.

Під час досудового розслідування було з’ясовано, що до злочину причетний власник двох земельних ділянок, які й були пошкоджені вогнем. Чоловік зібрав врожай пшениці і вирішив зекономити час та кошти на прибирання стерні й інших залишків рослинності, тому підпалив їх. Дії зловмисника призвели до виникнення неконтрольованого горіння трави. Якби не вчасне втручання небайдужого громадянина та правоохоронців, вогонь міг перекинутись на сусідні земельні ділянки і призвести до глобальніших наслідків.

«Зібравши достатньо доказів, ми висунули правопорушнику обвинувачення у знищенні стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності, її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем. Цей злочин кваліфікується за частиною 1 статті 245 Кримінального кодексу України. Слідство ми завершили і обвинувальний акт скерували до суду. Правопорушнику загрожує до п’яти років позбавленням волі», – прокоментував начальник відділення поліції № 2 Білгород-Дністровського районного відділу поліції Едуард Коломієць.

Досудове розслідування злочину поліцейські проводили під процесуальним керівництвом Білгород-Дністровської окружної прокуратури.

Нагадаємо, за самовільне випалювання рослинності або її залишків, у тому числі вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, згідно зі ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачений штраф на громадян до 12240 гривень, на посадових осіб – до 30600 гривень. А згідно зі ст. 245 Кримінального кодексу України, за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу передбачено, як було вказано вище, покарання до п’яти років позбавлення волі. А якщо такі дії спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки – покарання позбавленням волі на строк до десяти років.

Закликаємо громадян бути відповідальними та берегти природу.

Білгород-Дністровський районний відділ поліції Одещини

You may also like...