Операція «Мак – 2010»

Органами внутрішніх справ України в Миколаївській області проведено комплекс організаційних та практичних заходів під умовною назвою «Мак – 2010», спрямованих на протидію наркозлочинності.

 

Основна мета під час проведення операції – виявлення нелегальних посівів нарковмісних культур, перевірки дотримання ліцензійних умов суб’єктами господарської діяльності, які отримали ліцензії на право культивування нарковмісних рослин.

 

На території Миколаївської області є кілька суб’єктів господарської діяльності, які мають ліцензію на культивування нарковмісних культур. Із загальної кількості лише один суб’єкт у цьому році здійснив культивування нарковмісних рослин (маку) загальною площею 148 га, в результаті чого зібрано більше 35 тонн маку. Охорону поля здійснювало Управління державної служби охорони при УМВС України в Миколаївській області.

На момент закінчення операції «Мак – 2010» міліціонерами Миколаївщини досягнуто певних результатів. Під час проведення оперативно-профілактичних заходів здійснено понад 6 тис. перевірок присадибних ділянок та сільськогосподарських підприємств, виявлено 152 факти незаконних посівів нарковмісних рослин, порушено 81 кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 310 Кримінального кодексу України, 2 кримінальні справи за ознаками ст. 308 Кримінального кодексу України, складено 51 протокол про адміністративні правопорушення за ст. 106 КУпАП, виявлено та вилучено понад 17 тис. незаконно висіяних рослин та вилучено з незаконного обігу понад 103 кг. Наркосировини.

В період операції проведено лінію «гарячого зв’язку» за участю начальника УБНОН УМВС України в Миколаївській області підполковника міліції Сологуба В.П.; брифінг на тему: «Проведення на території Миколаївської області комплексних оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою «Мак-2010»» під головуванням першого заступника начальника УМВС України в Миколаївській області полковника міліції Радченка В.В. за участю представників ОДА, Облнаркодиспансера, директорів центрів реабілітації і ресоціалізації наркозалежних.

Незважаючи на неодноразові заклики керівництва УМВС України в Миколаївській області про негайне звернення до райвідділів міліції, в разі виявлення громадянами незаконних посівів наркотичних засобів, або ж будь-яких заходів, спрямованих на придбання, вживання, вирощування чи реалізацію наркотичних засобів, громадянська активність залишається на дуже низькому рівні.

Питання організації роботи щодо виявлення, знищення нелегальних посівів нарковмісних культур, установлення й притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб знаходяться на постійному контролі керівництва УМВС України в Миколаївській області.

Роман Шкуренко, ВЗГ УМВС України в Миколаївській області

 

You may also like...