У Севастополі земельний махінатор завдав шкоди державі майже на 3,5 мільйона гривень

Одним із пріоритетних напрямів в діяльності міліції є боротьба з порушеннями і злочинами в бюджетній та земельній сферах, з корупцією і хабарництвом. Цю боротьбу ведуть, насамперед, відділ державної служби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС (ВДСБЕЗ) та управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС. Наш сьогоднішній співбесідник — начальник ВДСБЕЗ УМВС Севастополя майор міліції Станіслав Шаптала. 

— Станіслав Миколайович, наскільки ефективна робота севастопольських міліціонерів, зокрема працівників ВДСБЕЗ, в боротьбі із злочинами в земельній сфері?

— Досить ефективна. За 11 місяців поточного року працівниками відділу виявлено 28 злочинів в земельній сфері. Це на 36% більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було виявлено 18 таких злочинів.

Сума збитків за порушеними кримінальними справами складає 6 млн. 959 тис. грн. Установлено 11,5 гектарів земель, які знаходилися в незаконному обігу. До суду направлено 13 кримінальних справ за 26 злочинам із забезпеченням відшкодування нанесеного збитку на суму 4 млн. 594 тис. гривень.

Увага, яку останнім часом приділяють міліціонери землі не випадково. З давніх часів земля була предметом суперечок і роздорів, каменем спотикання не лише між державами, але і між сусідами, родичами. Сьогодні ж земля — це добре вкладення капіталу. Однак отримати землю законним шляхом, особливо якщо це земля в Севастополі, складно і, головне, — довго. А тому обов’язково має бути хтось, хто готовий допомогти вирішити вашу проблему швидко. І вирішують.

— Напевно, у вас є яскравий приклад такої «посередницької» діяльності?

— Так. Нашим відділом ДСБЕЗ УМВС України в Севастополі під час здійснення оперативно-розшукових заходів задокументована злочинна діяльність громадянина К. Цей приватний підприємець з метою незаконного збагачення, складав підроблені документи, що підтверджували право користування земельними ділянками і що надавали право на їх безоплатну приватизацію. Не маючи на це повноважень, на користь третіх осіб, він заволодів державною власністю — земельними ділянками.

Під час попередньої перевірки було встановлено, що цей громадянин в 1980-1990-роках працював в радгоспі, причому останнім часом на посаді голови профспілкового комітету підприємства. У той час (кінець 80-х — початок 90-х років) в межах населеного пункту знаходилися вільні земельні ділянки. За узгодженням з профспілковим комітетом наказом директора радгоспу земельні ділянки виділялися членам трудового колективу під індивідуальне будівництво житлових будинків.

Використовуючи свою обізнаність про порядок надання земельних ділянок в межах радгоспу в ті роки, а також маючи схему земель радгоспу, він почав проводити оформлення документів, що встановлювали право, всім громадянам, які були готові оплатити його послуги. Вартість послуг за оформлення у власність земельної ділянки площею 10 соток складала 10 тисяч американських доларів.

Від покупців потрібні лише аванс у розмірі 50% від суми і копії документів — паспорта і ідентифікаційного коду. Необхідними умовами було лише повноліття покупця та наявність севастопольської прописки.

Уява шахрая не обмежувалася лише підробкою документів, — продовжує Станіслав Миколайович. — Реалізованим земельним ділянкам самостійно привласнював вигадані адреси. На підставі підроблених документів готувалася технічна документація, далі було оформлено право приватної власності та отримані державні акти на земельні ділянки.

— І який масштаб його діяльності?

— Зловмисник діяв досить тривалий час. Проведеними заходами документально встановлені факти незаконного оформлення ним в період 2002-2009 років громадянам 39 земельних ділянок загальною площею 3,3 гектара.

Наразі вказані земельні ділянки належать державі в особі Севастопольської міської ради, їх нормативна грошова вартість згідно відомостей Головного управління земельних ресурсів м. Севастополя складає три мільйони 426 тис. грн. Таким чином, громадянин. К. шляхом обману та зловживання довірою, на користь третіх осіб, заволодів земельними ділянками, завдавши шкоди державі на суму 3 млн. 426 тис. гривень.

За цим фактом слідчим управлінням УМВС України в Севастополі щодо гр. К. порушено кримінальну справу за ознаками складів злочинів, передбачених ч. 4 ст.190 (Шахрайство, здійснене в особливо крупних розмірах або організованою групою, карається позбавленням волі на термін від 5 до 12 років з конфіскацією майна, — Ред.) КК України. Громадянинові К. пред’явлено звинувачення. Кримінальну справу направлено до районного суду в Севастополі.

Дмитро Желнін, кореспондент газети «Слава Севастополя»

МВС України
 

You may also like...