Удавана крадіжка гаманця закінчилася вбивством 52-річного пенсіонера

Ранок 16 вересня в Городнянському райвідділі міліції розпочався з тривожного дзвінка. Схвильований голос повідомив, в одному з сіл району у власному будинку знайдено мертві тіла подружжя. На чолі з керівництвом райвідділу внутрішніх справ на місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група.

Доки міліціонери добиралися до села, до них надійшла оперативна інформація про двох молодих хлопців, які могли бути причетні до скоєння цього злочину.

Згідно отриманої інформації, обґрунтовано підозрювалися у скоєнні вбивства 16-річний Віталій та 18-річний Володимир (всі імена змінені). Слідчо-оперативну групу, яка виїхала до місця виклику, там вже чекали сільський голова та сестра убитого. Родичі пояснили, що вони прийшли провідати господарів, зняли замок, а коли увійшли всередину, то побачили там нерухомі тіла 52-річного чоловіка та його дружини. В цей час сталося диво – до будинку забіг хазяйський собака й лизнув у щоку господиню. Вона неочікувано для всіх опритомніла. Жінці якнайшвидше надали медичну допомогу та доправили до районної лікарні.

Під час короткої розмови (доки чекали на «швидку») від жінки вдалося добитися лише те, що трапилося все це у понеділок. Якихось подробиць інциденту вона пригадати не змогла.

Згодом судмедекспертиза встановила, що смерть чоловіка настала в результаті перелому груднини, вісім ребер, закритої черепно-мозкової травми та набряку головного мозку.

У родичів вдалося з’ясувати, що подружжя жило на пенсію, а коли гроші закінчувалися, то голова родини перебивався випадковими заробітками в односельців.

Доки одні працівники оглядали місце вбивства, інші поїхали до помешкання підозрюваних. Вдома була мати хлопців, яка пояснила, що вона в понеділок відправила обох синів до Києва на навчання. Але не спростовані свідчення людей, які бачили обох хлопців напередодні, змусили жінку зізнатися, що її сини самі втекли з дому, ймовірно, після скоєння злочину. А перед цим ще й рідну сестру відлупцювали.

Зваживши всі докази та відпрацювавши наявну інформацію, було вирішено розшукувати саме цих двох молодиків. На трасах нарядами ДАІ була посилена увага до проїжджаючого транспорту. Словом, було зроблено все, щоб максимально перекрити ту територію, де ці молоді люди могли з’явитися.

За інформацією правоохоронців, старший з братів Володимир виховувався в інтернаті, де часто доставляв клопоту вихователям та періодично тікав з установи. Менший Віталій був більш спокійний і не так часто потрапляв в поле зору міліції.

Того ж дня міліціонери почали проводити подвірні обходи, опитувати всіх, хто міг щось бачити чи чути. Наступного ранку копітка робота правоохоронців принесла позитивний результат.

Від колег з Коропського району надійшла інформація про двох хлопців 16 та 18 років, які назвалися рідними братами, хоча й мають різні прізвища. Справа в тім, що до Коропа на польові роботи влітку з’їжджаються люди з різних куточків не тільки області, а й України. Тому місцева міліція постійно контролює потік робочих мігрантів та проводить серед них перевірки. Так само сталося і з підозрюваними – їх на вулиці зупинили міліціонери, зважаючи на їх маленький зріст та дитячі риси обличчя, саме це й привернуло увагу правоохоронців. Чи не втекли вони, бува, з якогось інтернату чи дитячого будинку? Тож для з’ясування їх особистостей правоохоронці й затримали двох хлопців, дуже схожих на тих, що в розшуку.

На першому ж допиті затримані пояснили, що конфлікт вони спланували завчасно, причиною якого повинна була стати удавана крадіжка гаманця у одного з братів. Хотіли тільки залякати господарів, а не лупцювати.

Хлопці зовсім не відпиралися і з самого початку розповіли, як все планували.

В понеділок, 12 вересня, брати зустрілися з головою родини, аби купити в нього на брухт металеве ліжко. Зайшли до хати нібито домовитися про ціну на метал. В цей час один з хлопців поклав на стіл гаманець, а коли господар повів їх на подвір’я показати ліжко, гаманець непомітно забрав. Коли знову повернулися до хати, відразу ж кинулися шукати гаманець. Звісно ж, що всі претензії — до господарів. З цього і розгорівся конфлікт. Господар категорично заперечував, що брав гаманець. Тоді брати почали погрожувати йому розправою, а потім — лупцювати. Жінка заступилася за чоловіка і також отримала стусанів: били кулаками, ногами і навіть сковорідкою. Після того, як господарі затихли, брати накинули на двері навісний замок і зникли в напрямку іншого райцентру.

Наразі обидва підозрювані знаходяться в ізоляторі тимчасового тримання. Порушено кримінальну справу за ст. 115 «Умисне вбивство» Кримінального кодексу України, згідно якої їм загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Дружина загиблого дотепер знаходиться в реанімаційному відділенні райлікарні. У неї важка травма голови та численні садна і забої м’яких тканин.

Триває слідство.

СЗГ УМВС в Чернігівській області

You may also like...