З початку року за матеріалами СБУ порушено 1179 кримінальних справ по службових злочинах

18 листопада ц.р. за ініціативи Інституту української політики відбувся круглий стіл на тему «Боротьба з корупцією в Україні: ефективність,результати, здобутки».

Представник Головного управління СБУ по боротьбі з корупцією та організованої злочинністю Павло Кузьменко навів факти, що свідчать про реальну боротьбу з корупцією в країні і підкреслюють роль Служби безпеки України в цьому процесі.

Протягом січня-жовтня 2011 року СБ України та за її матеріалами іншими правоохоронними органами порушено 1179 кримінальних справ за ознаками злочинів у сфері службової діяльності. Зокрема, викрито 342 випадки зловживання владою або службовим становищем, порушено 288 кримінальних справ за ознаками службового підроблення. У ході виконання заходів з викриття фактів хабарництва за вказаний період порушено 377 кримінальних справ за ознаками злочину, передбаченого ст.368 КК України (одержання хабара).

Після набуття чинності (з 01.07.2011р.) Законами України „Про засади запобігання і протидії корупції” та „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення” спецпідрозділами Служби безпеки складено 216 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення. На даний час 92 протоколи вже розглянуто судами, до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів притягнуто 89 осіб.

За результатами реалізації комплексу заходів з протидії корупційним проявам в органах правосуддя за матеріалами спецпідрозділів СБ України у вказаний період стосовно представників суддівського корпусу порушено 30 кримінальних справ (з них 9 – за ст.368 КК України).

За матеріалами СБ України порушено 462 кримінальні справи за фактами та ознаками злочинів, вчинених співробітниками правоохоронних, пенітенціарних, контролюючих органів та митниками, з них 238 – стосовно працівників міліції, 18 – прокуратури, 71 – податківців, 44 – представників пенітенціарної системи, 43 – митників. За ознаками хабарництва у вказаному середовищі викрито та припинено 204 злочини, з них 125 – стосовно працівників міліції, 16 – прокуратури, 28 – податківців, 19 – представників пенітенціарної системи, 16 – митників.

«Якщо раніше корупціонери діяли поодинці, то зараз вони працюють як добре згуртована організація», – наголосив П.Кузьменко. «Останнім часом ухвалено два Укази Президента України щодо національної антикорупційної стратегії та про боротьбу з організованою злочинністю. Вони між собою пов’язані. Корупція стала організованою  і боротися з нею тепер потрібно новими методами», – підкреслив представник Служби безпеки України. За його словами всі зусилля правоохоронців наразі спрямовані на те, щоб  ліквідувати ланки корупційних ланцюгів, що сформувалися і існують через недосконалість законодавства та розбалансованість правоохоронних органів.

Директор Інституту глобальної економічної та енергетичної стратегії України, доктор Юрій Нерубай зазначив системність підходів СБУ до питання боротьби з корупцією. «Корупціонери намагаються дискредитувати саму ідею боротьби з корупцією і перевести всі процеси  в площину міжперсональних конфліктів тощо. Проте цифри свідчать самі за себе і дають привід говорити про серйозні підходи до боротьби з корупцією та організованою злочинністю в Україні», – наголосив він.

Як повідомив голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко, на початку листопада ц.р. фахівцями Інституту української політики було проведено експертне опитування на тему «Боротьба з корупцією в Україні: ефективність, результати, здобутки».

Більшість з 70 експертів – політологів, журналістів, громадських діячів експертів вважають, що корупція є головною загрозою національній безпеці України, водночас 42,6% опитаних відзначають, що в Україні є помітні здобутки у боротьбі з корупцією протягом останнього року.  44% опитаних відзначили, що найбільш вагомою у боротьбі з корупцією є роль Служби безпеки України, 31,8% назвали головним органом по боротьбі з корупцією Генеральну прокуратуру, 10,2% – міліцію.

Водночас  62% експертів вважають, що засоби масової інформації недостатньо висвітлюють тему боротьби з корупцією. Фахівці пропонують не обмежуватися голими фактами арештів серед посадовців, а друкувати  кваліфіковані журналістські розслідування.

38% експертів підтримують запровадження більш суворих заходів для боротьби з корупцією.

Решта опитаних вважає, що для боротьби з корупцією не вистачає тільки каральних заході, і боротися потрібно не з проявами, а з причинами корупції. Серед рекомендацій експертів – скорочення чисельності чиновницького апарату на користь якості їх роботи; скорочення перевіряючих, контролюючих структур та структур в системі регуляторної політики; підвищення заробітних плат державним службовцям; запровадження іноземного досвіду боротьби з корупцією.

Прес-центр СБУ

You may also like...