Аби скоїти крадіжку, зловмисники замовили… автокран і три вантажівки

Співробітниками Управління МВС України на Донецькій залізниці затримана група осіб, що займалася розкраданнями вантажів з вагонів у великих розмірах. Лише за один раз зловмисники викрали 250 газових плит на суму більше 300 тисяч гривень. Крадіжка сталі на суму близько півмільйона гривень стала для групи зловмисників останньою.

Відомий завод газової апаратури, розташований у місті Дружківка Донецької області, зіштовхнувся із серйозною проблемою – його закордонні клієнти стали скаржитися на нестачу замовлених виробів (електричних і газових плит). Таємні зникнення продукції, що відправляється на експорт, почалися ще в минулому році.

Останній подібний випадок мав місце у серпні цього року. Перед відправленням вантажу на територію Російської Федерації представники страхової компанії фірми вирішили перевірити вагони. Перевірка проводилася при участі співробітників транспортної міліції і представників Донецької залізниці. В результаті недорахувалися 250 газових плит на суму більш ніж 300 тисяч гривень.

– При огляді вагонів усе запорно-пломбувальне обладнання було цілим, – розповів заступник начальника Управління МВС України на Донецькій залізниці майор міліції Андрій Гуминський. – Проте на дужках запірного важеля дверей вагону були помітні сліди зварювання й свіжої фарби. Це значить, що під час прямування поїзда всередину вагона хтось проникав.

У правоохоронців виникла версія, що до крадіжки плит можуть бути причетні працівники залізниці. З’ясувати, коли й на якій ділянці шляху невідомі проникали у вагони, було вкрай складно, але правоохоронцям це вдалося. Більш того, вони визначили коло осіб, причетних до скоєння даного злочину. Затримувати їх вирішили на місці злочину.

Наприкінці першої декади грудня поточного року працівники транспортної міліції Донецької магістралі отримали інформацію про готування зловмисників до нового злочину. Для скоєння крадіжки з вагону підозрювані особи замовили автокран, а також три вантажні автомобілі для перевезення викраденого.

У цей же день особовий склад карного розшуку Управління МВС України на Донецькій залізниці виїхав до міста Дружківка для затримання підозрюваних у момент скоєння злочину.

Зловмисники орудували на перегоні між станціями «Рудна» та «5 пост» Донецької залізниці, куди вони відігнали навантажений сталлю вагон. За допомогою автокрана крадії вивантажили 8 рулонів листової легованої сталі загальною вагою 50 тонн і вже частково встигли завантажити її на вантажні автомобілі. Цей метал, вартістю близько 500 тисяч гривень призначався для виготовлення електричних та газових плит. У цей момент зловмисників і затримали правоохоронці.

Серед затриманих виявилися: машиніст, у завдання якого входило вивезти вагон із сортувального парку на під’їзні колії, а потім, після крадіжки металу, повернути його назад; маневровий диспетчер, який регулював роботу машиніста; працівник, який повідомляв, коли спецвагон прибував на станцію, а також про час його подачі одержувачу; вантажник та приватний підприємець, який відповідав за збут викраденого й надавав техніку для здійснення крадіжки.

Усі затримані були доставлені до Управління МВС України на Донецькій залізниці та одразу зізналися у скоєнні даного злочину. Стосовно них порушено кримінальну справу за ч. 5 ст. 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України.

На даний час п’ятеро фігурантів даної кримінальної справи перебувають під вартою. Вони намагаються переконати суд відпустити їх на підписку про невиїзд. Разом з тим правоохоронці побоюються, що на волі підозрювані можуть зникнути від правосуддя. Адже покарання за їхнє діяння – до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Один зі зловмисників вже має судимість.

Також необхідно зазначити, що наразі вирішується питання, чи підтримає Донецький обласний апеляційний суд рішення Київського районного суду про перебування злодіїв під вартою.

УЗГ МВС України

(за матеріалами СЗГ УМВС України на Донецькій залізниці)
 

You may also like...