Російська правда про непропуск через кордон російських журналістів

Коли в Росію не пускають громадян України – то все в межах закону, коли ж росіяни не можуть потрапити в Україну – то це російські журналісти розцінюють, як утиски з боку української влади. Одне з останніх подібних повідомлень стосувалося непропуску нещодавно в аеропорту Одеси знімальної групи телеканалу «Рен-ТВ».

 З повідомлень російських ЗМІ: «Как сообщает телеканал «Россия 24», корреспондента Романа Супера задержали в аэропорту при прохождении таможенного контроля. У него забрали паспорт и отправили обратно в Москву». В цьому повідомленні журналісти забули додати, що даному громадянину ніхто не забороняв в’їзду в Україну, до того ж він сам відмовився перетинати кордон й вилетів назад до Москви. Насправді обмеження стосувалося оператора даного телеканалу. Під час проходження контролю з’ясувалося, що стосовно нього діє доручен я від компетентних органів щодо заборони в’їзду на територію України. Йому видали офіційне рішення про відмову, в якому вказувалося на підставі чого забороняється в’їзд.

Як повідомив Офіційний веб-сайт Державної прикордонної служби України, Державна прикордонна служба України наголошує, що безпідставно не перешкоджає громадянам при перетині державного кордону та виконує свої завдання відповідно до чинного законодавства. Рішення про непропуск іноземців або осіб без громадянства приймаються виключно в межах закону, при цьому не вирізняються політичні уподобання чи рід занять громадян.

Проте необхідно відмітити, що деякі представники російських ЗМІ, які потрапляють на територію України, досить часто поводять себе зухвало, не виконують вимог чинного законодавства України та спотворено висвітлюють події в Україні. Так, в Донецькій області поблизу державного кордону тричі були виявлені журналісти телеканалу «НТВ», які не санкціоновано здійснювали відеозйомку ділянки українського кордону та інженерного облаштування держрубежу.

В одному з випадків, після роз’яснення кореспондентам «НТВ» правил переб вання в прикордонній смузі та необхідності узгодження плану роботи поблизу кордону, росіяни підбурили місцевих жителів які, у свою чергу, почали блокувати прикордонні наряди, щоб не допустити перевірки роботи знімальної групи. В іншому випадку один з журналістів перебував у стані алкогольного сп’яніння та грубо висловлювався в бік прикордонників і громадян України, при цьому вживав ненормативну лексику.

«УК»

You may also like...