Викрито ще один «конверт» з тіньовим обігом у 170 мільйонів гривень

Податкові міліціонери Хмельниччини у взаємодії зі своїми колегами із Кіровогорадської та Київської областей припинили діяльність міжрегіонального конвертаційного центру, що надавав своїм клієнтам «послуги» з нелегального переведення безготівкових коштів у готівку та формування «фіктивного» податкового кредиту.

Аби замаскувати свої фіктивні «оборудки» з перетворення «безналу» у готівку та завищення цін на різні товари й послуги, ділки створили та придбали корпоративні права на групу підприємств з Хмельницького та інших міст із Київської, Львівської та Житомирської областей.

Прийом заявок на тіньову конвертацію коштів та передача реквізитів документів первинного бухгалтерського обліку замовникам здійснювалась учасниками злочинного конгломерату виключно через Інтернет.

Кошти для конвертації надходили від клієнтів центру на рахунки підприємств-транзитерів у вигляді оплати за фіктивні операції з купівлі різноманітних товарів та послуг. Згодом гроші у банках за допомогою чекових книжок знімались з рахунків та передавились кур’єрами замовникам послуг.

Схемний податковий кредит, формувався фірмами-транзитерами, що входили до складу «конверту» за рахунок фантомних операцій з сільгоспвиробниками та імпортерами товарів широкого асортименту, які мали «надлишок» ПДВ завдяки роздрібному продажу товарів за готівку.

Загалом клієнтами «конверту» стало понад 40 компаній з терен України. Найбільші з них зареєстровані у Києві. Умовні втрати казни від формування липового податкового кредиту підприємствами реального сектору економіки складають майже 30 мільйонів гривень.
У ході обшуків в офісах «конвертаторів» податківцями вилучено «чорну» бухгалтерію, що підтверджує факти здійснення «тіньових» операцій, а також комп’юетри й ноутбуки, мобільні телефони, чисті бланки, печатки та векселі підприємств, що входили до «конвертцентру». Наразі в рамках кримінального провадження тривають слідчі дії.

«Активна протидія діяльності конвертаційних майданчиків сьогодні є одним з головних пріоритетів у роботі податкової міліції. Адже це один з головних способів незаконного переведення коштів у готівку та «вимивання» їх з бюджету через формуванням схемного податкового кредиту. Саме тому від нашої успішної протидії схожим аферам багато в чому залежить повнота надходжень до казни держави», – відзначив начальник оперативного управління Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області Андрій Банашко

ІКС ГУ Міндоходів у Хмельницькій області
 

You may also like...