Організована група за участю підлітка підозрюється в шахрайстві з використанням інтернет-банкінгу

За процесуального керівництва прокуратури Хмельницької області слідчим управлінням УВСУ в області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.4.ст.190 КК України – «заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, в складі організованої групи».

Встановлено, що четверо жителів Хмельницького, один із яких неповнолітній, у листопаді минулого року зорганізувались у стійке злочинне об’єднання для шахрайського заволодіння коштами громадян. Організатором групи став раніше неодноразово судимий за корисливі злочини.

интернет-мошенникиДіяли шахраї за заздалегідь розробленою схемою. Спочатку підшуковували продавців майна через оголошення у мережі Інтернет та газетах. Далі, представляючись імовірним покупцем, випитували у продавця реквізити банківської картки нібито для перерахунку грошей за товар. Потім передавали отриману інформацію організатору злочинної групи, який по телефону представлявся як працівник банку і випитував у потерпілих додаткові відомості про їх банківські картки. Маючи усі необхідні дані, аферист, маніпулюючи діями довірливих «клієнтів» біля терміналів або ж з використанням мобільних додатків для онлайн-банкінгів, перераховував гроші з їх рахунків на картки своїх співучасників, а ті одразу знімали у банкоматі готівку.

В такий злочинний спосіб у грудні минулого року та протягом січня-березня поточного шахраї ввели в оману 18 продавців побутової техніки та домашніх тварин. Загальна сума завданої їм шкоди склала понад 70 тисяч гривень.

На даний час усім чотирьом зловмисникам повідомлено про підозру у вчиненні вказаних кримінальних правопорушеннях. Організатор утримується під вартою, вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу іншим трьом учасникам організованої групи.

Прес-служба прокуратури Хмельницької області

You may also like...