Затримано організовану групу інтернет-шахраїв

Жертвою Інтернет шахраїв може стати кожен. І не важливо де людина здійснює покупки, на існуючих дошках оголошень чи на інтернет ресурсах, які дуже схожі на відомі Інтернет магазини. Створити магазин, написати велику кількість позитивних відгуків та ошукати довірливих громадян на даний час дуже просто.

 Так, працівниками Департаменту кіберполіції в Дніпропетровській області задокументовано злочинну діяльність групи у складі 6 учасників, які організували шахрайську схему заволодіння коштами громадян під приводом продажу товарів за допомогою мережі Інтернет.
Встановлено, що зловмисники з 2014 року створили та зареєстрували 6 веб-ресурсів з доменними іменами «www.hot-shop.com.ua», «www.mobail-mix.com.ua», «www.viget.com.ua», «www.telecentr.com.ua», «www.magnat.net.ua», «mobile-room.com.ua», «www.magnat.net.ua», на яких розміщувалися оголошення про продаж неіснуючої техніки та товарів, однією із умов продажу якої була 100% сплата їх вартості.

З метою конспірації та уникнення документування правоохоронними органами, фігуранти щотижнево змінювали карткові рахунки та телефонні номери, що використовувалися для вчинення злочинів, а для безпечної роботи із замовниками товарів, орендували квартири терміном від 7 до 14 днів, на яких організовували роботу так званих «сall-центрів» для опрацьовували замовлень клієнтів, зв’язку з ними, а також для адміністрували створених шахрайських Інтернет-ресурсів. Окрім того, учасники групи використовували виготовленні ними підроблені паспорти для введення в оману замовників шляхом надсилання їх скан-копій як гарантій відправлення товару після сплати його вартості.

Використані у злочинній схемі предмети (підроблені паспорти, пластикові картки, кліше печаток, одяг, в якому здійснювалося зняття коштів з рахунків через банкомати області та ін.) фігуранти зберігали у 2-х заздалегідь підготовлених сховищах.

Учасниками групи ошукано більше 500 осіб та злочинними діями останніх спричинено збитків на загальну суму понад 3 мільйони гривень.
На даний час за вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК, вручено повідомлення про підозру двом учасникам групи. Вирішується питання про вручення повідомлень про підозру решті фігурантів (наразі, проводиться з ними слідчі) та обрання їм запобіжних заходів.

Департамент кіберполіції Національної поліції України

You may also like...